Vi ste ovde: Vesti / 30 godina Harli Kvin – Luda koju je nemoguće ne voleti

30 godina Harli Kvin – Luda koju je nemoguće ne voleti

30 godina Harli Kvin – Luda koju je nemoguće ne voleti

 

Godine 1992. animirana serija „Betmen“ Pola Dinija, Brusa Tima i Miča Brajana počela je da se emituje na kanalu Foks kids. Vreme je pokazalo da je to jedna od najvoljenijih ekranizacija stripskih likova, i njena popularnost nije jenjavala ni posle 109 epizoda i više godina emitovanja, kao i više spinofova. I danas se mnogi delovi ovog serijala pominju kao kanonski deo istorije Betmena, dok novije adaptacije za male ekrane i velika platna neumitno nose sa sobom poređenja sa ovim malim animiranim remek-delom. No, na stranu značaj celokupne serije za istorijat Mračnog Viteza, jedna kreacija iz ovog televizijskog dragulja pomerila je sve kriterijume i na mala vrata ušla u kanon DC izdavaštva – voljena, blesava i šarmantna kriminalka, Harli Kvin, Džokerova devojka.

Bilo je to u 22. epizodi serije nazvanoj „Joker’s favour“, emitovanoj 11. septembra 1992, tačno pre 30 godina. Legenda veli da je Pol Dini, kome direktno možemo pripisati autorska prava za Harli, gledao epizodu popularne sapunice Dani naših života (Days of Our Lives), u kojoj je lik koga tumači glumica Arlin Sorkin tokom sekvence sna obučena poput dvorske lude. Ova scena je imala toliko snažan uticaj na Dinija da je on istog trenutka došao na ideju da stvori (tada epizodni) lik Džokerove devojke koja će nositi isti kostim. Čak je unajmio Arlin Sorkin da joj podari glas, što je ona revnosno činila sve do 2011. godine kada god bi se Harli pojavila u nekom animiranom ostvarenju. Sorkinova je u tom smislu postala ikonički glas Harli u istoj meri koliko je to Mark Hamil bio za Džokera.

Reakcije publike na lik Harli Kvin bile su takve da je ona brzo prevazišla svoju epizodnost u širem i užem DC univerzumu. Ispostavilo se da je na lestvici popularnosti tik iza Džokera, a veoma često ga i prevazilazi zbog šarolikosti svoje pojave. Pritom, ne mislim na kostim, jer Harli Kvin je sve samo ne jednodimenzionalan lik. Ona je kontrateža Džokerovom ludilu, iako se ne može poreći da i njoj fali koja daska u glavi. Ali ona to često reflektuje na neodoljivo šarmantan način, dok koketira sa ulogom antiheroja umesto standardnog stripskog zlikovca.

Kad smo kod toga, moralo je da prođe nekoliko godina dok Harli Kvin nije debitovala kao formiran lik u DC-ju. Tek 11. avgusta 1999. godine objavljen je Batman: Harley Quinn po scenariju Pola Dinija, gde vidimo njeno poreklo. Danas je to deo poznate mitologije: doktorka Harlin Kvinzel se kao psihijatar u Ludnici „Arkam“ zaljubila u Džokera, prošla sličnu transformaciju kao on i konačno potonula u ludilo koje ju je gurnulo u svet kriminala. Ovo je pak kanonski nastanak Harli Kvin u stripu. Njen pravi stripski debi odigrao se već 1993. godine na stranicama The Batman Adventures #12, stripske adaptacije animirane serije, a imala je i jedno epizodno pojavljivanje u stripu Batman: Thrillkiller, koji se ne smatra kanonskim i gde je predstavljena pod imenom Hejli Ficpatrik.

Harlina popularnost ju je gurnula i iz Džokerovog naručja. Njen lik je nudio više potencijala od toga da bude nečija pratilja, komični lik ili perfidnija verzija žrtve stokholmskog sindroma. S vremenom je dobila zasebne strip-serijale, pa čak i jedan noviji holivudski blokbaster, koji pak nije privukao veliku pažnju i pozitivne kritike. Sva ova ostvarenja su išla ka tome da je formiraju kao nezavisnog (anti)junaka. Šejićev Harlin, izuzetno razrađen grafički roman pod brendom DC Black label, možda je otišao najdalje u tome i najbolje prikazao ambivalentnost njenog lika i razbijenu psihu koja ju je smestila u Džokerov zagrljaj. Dosta serijala se bavilo njenom kasnijom vezom sa Otrovnom Ajvi, koja joj je nakratko u New 52 periodu DC-ja podarila i supermoći. Naime, Ajvi je Harli dala serum pomoću koga može da se odupre njenim toksinima, pa je ova, onako usput, dobila supersnagu, brzinu i otpornost.

No, možda još značajniji deo Harline ličnosti usko je povezan sa Betmenom / Brusom Vejnom. Često se naslućivalo da Džoker, pa tako i Harli, prema Betmenu gaje određenu fiksaciju koja prevazilazi mržnju, pa čak ide do ljubavi. Dok Džoker tu mržnju/ljubav fokusira kroz zločine kojima bi privukao pažnju Mračnog Viteza, Harli je često mnogo mekša u svom nastupu. Tako je u jednom specijalu povodom Dana zaljubljenih, Harli čak izvela Brusa Vejna na sastanak. Dobro, zapravo je „kupila“ sastanak sa njim na dobrotvornoj aukciji (ukradenim novcem, naravno), pa mu je za rastanak na kraju večeri čak podarila jedan nimalo čedan poljubac. Začudo, iste večeri uspela je da ukrade i jedan poljubac od Betmena, ne znajući da su to iste osobe, ali ironija je u tome da je tom prilikom konstatovala da se Brus Vejn bolje ljubi.

Međutim, nedavno je odjeknula još bombastičnija vest – u najnovijem nastavku serijala Beli Vitez iz ove godine se saznaje da su Brus Vejn i Harli Kvin u braku. Dobro, nije reč o kanonskoj priči jer se Beli Vitez smatra alternativnim univerzumom. Ipak je zanimljivo videti interpretaciju Harli Kvin iz pera majstora Šona Marfija (Betmen – Beli vitez predstavlja: Harli Kvin), u kojoj je Harli majka Džokerovih blizanaca, a pritom gaji i osećanja prema Betmenu, koja su više od platonskih. A i on prema njoj, jer je Harli prosto nemoguće ne voleti.

Srećan joj 30. rođendan!

 

Ostale Vesti