Vi ste ovde: Vesti / Nova biblioteka: ČAROBNA KNJIGA MANGA

Nova biblioteka: ČAROBNA KNJIGA MANGA

Nova biblioteka: ČAROBNA KNJIGA MANGA

Dragi prijatelji,

Došlo je vreme da vam predstavimo novi poduhvat, na kome intenzivno radimo već dugo. Poslednjih godina se Čarobna knjiga izdvojila kao vodeći izdavač stripova u Srbiji – kako brojem naslova, tako i njihovim odabirom. Evropski i američki stripovi svih žanrova čine okosnicu našeg dosadašnjeg izdavačkog plana, obuhvatajući sve, od klasika do modernih stripova i najnovijih ostvarenja. Sada toj impresivnoj biblioteci pridružujemo i japanski strip – mangu. 
Saglasni smo da manga podrazumeva bogatstvo naslova i žanrova, kao i da većina njih obuhvata desetine tankobona. Niko ne želi da čeka decenijama da sakupi jednu priču – pa ni mi. Zato će svi manga serijali Čarobne knjige biti objavljivani u mesečnom ritmu. Da, dobro ste pročitali – svakog meseca će izlaziti po jedan tankobon svakog serijala, sve dok taj serijal traje. Budući da će manga činiti važan deo našeg izdavačkog programa, objavljivaćemo nekoliko serijala uporedo. Svi oni će biti u japanskom formatu tankobona, i biće štampani tako da se čitaju zdesna-nalevo, čime ćemo poštovati originalan redosled čitanja svojstven mangi.

Za početak naše avanture u svet japanskog stripa, odlučili smo da vam predstavimo tri manga serijala: Tokijske osvetnike Kena Vakuija, Oštricu besmrtnika Hiroakija Samure i Borbenog anđela Alitu Jukita Kiširo. Reč je o izvanrednim serijalima različitih žanrova, čime smo želeli da omogućimo čitaocima pristup japanskom stripu iz više uglova i istaknemo njegovu raznolikost.

Tokijski osvetnici su jedan od najpopularnijih manga serijala današnjice. U Japanu je u toku poslednji ciklus, a priča će se završiti u 30. tankobonu. Reč je o serijalu koji u osnovi nosi dirljivu pouku o prijateljstvu, požrtvovanosti i ljubavi, a odigrava se na ulicama modernog Tokija. Centralna ličnost je Takemići Hanagaki, mladić bez ambicija, koji saznaje da je njegova nekadašnja devojka iz srednje škole poginula tokom obračuna Tokio manđi bande, surove organizacije koja teroriše grad. Istog dana, Takemići se nalazi u životnoj opasnosti i prebacuje se dvanaest godina u prošlost, u vreme kada je bio u srednjoj školi, a Tokio manđi banda tek nastala. Takemići shvata da ima priliku da spreči Hinatinu pogibiju, pa odlučuje da upozna osnivača Tokio manđi bande – Sana Manđira, zvanog Miki. Ken Vakui je, kao nekadašnji član ulične bande, u Tokijskim osvetnicima preneo lična iskustva o značaju ljubavi i požrtvovanosti, kao i o tome koliko je važno imati oko sebe osobe kojima se bezgranično veruje. Stvorio je plejadu izuzetno harizmatičnih i dopadljivih likova, a serijal obiluje neverovatnim obrtima i trenucima u kojima se ne mogu suzbiti osećanja. 

Tankobone Tokijskih osvetnika očekujte svake prve srede u mesecu u klubovima čitalaca Čarobne knjige i na našem sajtu, počev od 4. maja. Cena na Letećem startu biće 299 dinara, a naredne nedelje će, po ceni od 450 dinara, biti u prodaji i u svim bolje snabdevenim knjižarama.

Oštrica besmrtnika je remek-delo Hiroakija Samure, jedan od najpoznatijih manga serijala, i sastoji se od 30 tankobona. Priča se odvija u feudalnom Japanu tokom šogunata Tokugava, a glavni junak je ronin Manđi, koji na savesti ima ubistvo stotinu nevinih ljudi. Budistička monahinja mu daruje besmrtnost kao kaznu, sve dok ne ubije hiljadu zlikovaca i time ne okaje grehe. Manđi će pod zaštitu uzeti mladu devojku, Rin Asano, čiju su porodicu ubili ratnici okupljeni oko Kagehisea Anocua, vođe Ito-rju škole borilačkih veština. Manđi i Rin će se naći u kovitlacu borbi za prevlast borilačkih učenja, intriga šogunata i neverovatnih borbenih sekvenci koje oduzimaju dah. Hiroaki Samura je uneo novu energiju i pristup istorijskom žanru, a njegovo narativno umeće upoređuje se sa Akirom Kurosavom. Grafički aspekt Oštrice besmrtnika je među najlepšima u japanskom stripu. Samura majstorski kombinuje tehnike olovke i tuša, a njegove scene borbe smatraju se jednim od najimpresivnijih primera takvog crteža u mangama. 

Oštricu besmrtnika očekujte svake druge srede u mesecu u klubovima čitalaca Čarobne knjige i na našem sajtu, počev od 11. maja. Cena na Letećem startu biće 299 dinara, a naredne nedelje će, po ceni od 450 dinara, biti u prodaji i u svim bolje snabdevenim knjižarama. 

Naš treći serijal, Borbeni anđeo Alita, svrstava se u manga klasike i sastoji se od devet tankobona. Reč je o sajberpank naučnofantastičnoj mangi Jukita Kišira, prema kojoj su 2019. godine Robert Rodrigez i Džejms Kameron snimili holivudski blokbaster. Priča se odvija u postapokaliptičnoj budućnosti i distopijskom gradu Smetlištu, nad kojim lebdi utopijski Zalem. Doktor Ido Daisuke pronalazi na otpadu ostatke ženskog kiborga, kojem daje ime Alita. S vremenom otkriva da je Alita zapravo borbeni kiborg iz vremena rata s kolonijama na Marsu i da vlada zaboravljenom borilačkom veštinom pancerkunst. Alita će pokazati da poseduje humanije srce i snažniji osećaj za pravdu od većine ljudskih bića i pokrenuće niz događaja koji će uzdrmati čovečanstvo. Tajne odnosa Zalema i Smetlišta čine okosnicu događajâ u čijem je središtu Alita. Jukito Kiširo je Alitom nadahnuo brojne autore naučne fantastike i svrstavaju ga među najveće umetnike u tom žanru. Žustra i brza akcija, neverovatna maštovitost, neočekivani preokreti u radnji i vrsno grafičko umeće odlikuju Alitu, u čijem nastanku se vide uticaji vrhunskih ostvarenja američkog i evropskog stripa. 

Borbenog anđela Alitu očekujte svake treće srede u mesecu u klubovima čitalaca Čarobne knjige i na našem sajtu, počev od 18. maja. Cena na Letećem startu biće 299 dinara, a naredne nedelje će, po ceni od 450 dinara, biti u prodaji i u svim bolje snabdevenim knjižarama.

Novom bibliotekom, posvećenom japanskom stripu, Čarobna knjiga započinje drugu deceniju intenzivnog rada na objavljivanju najboljih ostvarenja devete umetnosti. To, naravno, ne znači da će ritam objavljivanja dosadašnjih biblioteka posvećenih stripu biti u drugom planu – naprotiv. Ali o tome drugom prilikom.
Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom novom putovanju jednim od najmaštovitijih, najbogatijih i najraznovrsnijih rukavaca stripa. Očekujte brojna prijatna iznenađenja i prvoklasne naslove.

S poštovanjem,
Vaša Čarobna knjiga
 

Ostale Vesti