Vi ste ovde: Vesti / Stotinu priča Zemlje izlazećeg sunca

Stotinu priča Zemlje izlazećeg sunca

Stotinu priča Zemlje izlazećeg sunca

Čarobna knjiga je počela da objavljuje mange pre dve godine. Tačnije, 4. maja 2022, kada je izašao prvi broj Biblioteke manga Čarobne knjige – Tokijski osvetnici 1 Kena Vakuija. I evo nas dve godine i tačno stotinu tankobona kasnije, proslavljamo prvi jubilej najmlađe edicije naše izdavačke kuće. 

I bilo je to izvanredno putovanje! A najlepša stvar kod ovakvih putovanja je to što je reč tek o prvom koraku.  Naš prvi korak je krenuo sa tri serijala izdavačke kuće Kodanša – Tokijskim osvetnicima, Oštricom besmrtnika Hiroakija Samure i Alitom Jukita Kišira. Osim što je reč o serijalima vrhunskog kvaliteta i favoritima uredništva, reč je i o tri potpuno različita žanrovska pristupa. Ta tri serijala su na izvestan način opipala puls publike i pokazala šarolikost i bogatstvo žanrova japanskog stripa. 
Ubrzo je usledilo i prvo iznenađenje za publiku – i velika radost za nas – jer se Biblioteci manga pridružio i četvrti serijal. Reč je o serijalu Skver eniksa, planetarnom hitu i jednom od najvoljenijih manga serijala, Čeličnom alhemičaru Hiromu Arakave. 
Potom su usledili i kraći serijali: sedam tankobona Oblika glasa Jošitoki Oime, četvorodelni Planetes Makota Jukimure, kao i dvodelni Dedpul samuraj, nastao u saradnji Marvela i Šueiše

Izdavačka kuća Šueiša, najveća japanska izdavačka kuća i najveći izdavač mangi na svetu, najnoviji je partner Čarobne knjige. Prvi serijal, koji je otvorio vrata saradnji naše dve izdavačke kuće, započeli smo u martu ove godine. Reč je o Tokijskom gulu Suija Išide, mračnom fantazi serijalu na granici horora, koji je stekao planetarnu popularnost.  A samo dva tankobona pre jubilarnog broja objavljujemo i jednu toplu, ljubavnu priču – Bogovi lažu Kaori Ozaki.

Nećemo dužiti o tome koliki je podvig objaviti stotinu tankobona mangi za dve godine, redovno i bez kašnjenja. Jer je od onog prvog tankobona iz 2022. jedna od ključnih odluka uredništva bila da se tankoboni svakog serijala objavljuju mesečnim ritmom, i da svaki broj ima svoj ustanovljen termin određene srede u mesecu. Koliko god da se serijala objavljuje paralelno, od mesečnog ritma izdanja se ne odstupa i tako će ostati i dalje. Reakcije publike, poruke i komentari čitalaca govore nam da smo u tom smislu doneli najispravniju moguću odluku i najveća nam je nagrada što se već oformila navika da određene srede u mesecu fanovi kupuju najnovije priče svojih omiljenih junaka. 

No, vratimo se nakratko jubilarnom broju Biblioteke manga. Čast da bude stoti tankobon u izdanju Čarobne knjige pripala je Čeličnom alhemičaru 21. Odmah ćemo priznati da to nije namerno. Ipak je mesečni ritam izdanja ono što diktira šta i kad dolazi na red. Međutim, ima tu neke simbolike ako se malo zagrebe po površini. Naši junaci su prešli dugačak put i ostalo im je još samo sedam tankobona da ga završe. U ovom broju će se pokrenuti poslednje figure na velikoj šahovskoj tabli Amestrisa i počinje konačni obračun. Dakle, stvari će postati dinamičnije. E pa tako će biti i kod nas u izvesnom smislu. U oktobru ćemo se oprostiti sa Oštricom besmrtnika, već u novembru sa Tokijskim osvetnicima, a za kraj godine ćemo završiti i Čeličnog alhemičara. Međutim, kao što smo ranije pomenuli, ovo je tek prvi korak. Svesni smo u kolikoj je meri japanski strip bogat – žanrovski, narativno i crtački – i osim rada na redovnom izlaženju svakog sledećeg tankobona postojećih serijala, mi neprestano radimo na tome da se novi naslovi raznih žanrova pojave pred našim čitaocima. Neki od njih će već za nekoliko nedelja da se nađu na vašim policama. Da, to je najava da uskoro očekujete još novih naslova! 
 

Ostale Vesti