Vi ste ovde: Vesti / Četiri stotine avantura

Četiri stotine avantura

Četiri stotine avantura

Izdavačka kuća Čarobna knjiga uvrstila je pre deset godina u svoj program stripove. Bio je to početak uzbudljivog puta, ispunjenog neverovatnim zadovoljstvom, jer ono što povezuje sve nas koji smo učestvovali u tom poduhvatu jeste – ljubav prema stripu. 

Sada, deceniju kasnije, biblioteka stripova Čarobne knjige obuhvata najeminentnije naslove svetskog stripa za svačiji ukus. Biblioteke među kojima se ističu Stari kontinent, The Best of Marvel sa svim njenim potkategorijama, DC gold, Riznica Boneli, kao i najnovija Novi svet kolekcije su najrazličitijih avantura i bisera devete umetnosti. Posebno smo ponosni na celokupni opus Asteriksa, kao i na klasik devete umetnosti – Princa Valijanta – čije smo avanture nastavili da objavljujemo i nakon što je veličanstveni Hal Foster prepustio kormilo naslednicima. Opus Taličnog Toma, komplet Bluberija, Iznoguda, Sendmena i drugih svetski poznatih ostvarenja na kojima se već radi svakako će biti dragoceni deo kolekcije svakog ljubitelja stripa. 

Bez obzira na sve nazive biblioteka stripa u izdanju Čarobne knjige, svaki od njih ima nit koja ih povezuje. Svi su deo jedinstvene biblioteke koju smo pre deset godina nazvali Olovka, tuš i pero. Prvi broj te biblioteke bili su Osvetnici, klasik američkog superherojskog stripa iz izdavačke kuće Marvel. Deveti broj biblioteke Olovka, tuš i pero bio je prvi tom Princa Valijanta, da bi nam se već u jedanaestom pridružio i Džeremaja Hermana Ipena kao prvi neamerički serijal Čarobne knjige. 
The Best of Marvel biblioteka počela je od Olovke, tuš i pero 40 i Spajdermenove priče Noć kada je umrla Gven Stejsi. Izdavačka kuća Boneli pridružila nam se na osamdesetom broju pomenute biblioteke stripom Pioniri nepoznatog, a iste godine broj 88 poneo je Smak bezbroj svetova, kao prvi DC strip Čarobne knjige. Nadzirači u velikom formatu nose broj 111, a sada očekujemo njihovo reizdanje sa novom naslovnicom. Već sledeći broj biblioteke Olovka, tuš i pero (112) bio je prvi integral Asteriksa. 

Kastaka iz sveta Inkala Alehandra Žodorovskog bio je prvi strip edicije Stari kontinent, a ujedno i 157. broj Olovke, tuša i pera, što je označavalo trenutak kada je Čarobna knjiga u većem obimu kročila u evropski strip. 
Kada je pre tačno dve godine krenula pandemija virusa korona i izolacija u domovima, jedan od prvih objavljenih stripova tih dana bio je Apokalipsa Alfreda Kastelija i Korada Roija – kako prikladno. To je bio 223. broj biblioteke Olovka, tuš i pero. 
Biblioteka Novi kontinent pridružila se Olovci, tušu i peru na 303. broju naslovom Jupiterovo nasleđe Marka Milara. 
Svaki strip bio je još jedan dragulj u našoj kolekciji, i svaki od njih je na svoj način dragocen redakciji Čarobne knjige. Svake godine povećavao se broj stripova objavljenih u okviru naše osnovne biblioteke, i tako smo u 2021. godini došli do 98 naslova. I u 2022. nastavljamo intenzivno da objavljujemo izabrane stripske naslove. Ali kraj godine je još daleko pred nama i u ovom trenutku radi se na više izdanja koja će, verujemo, mnoge obradovati. Neka će biti i veliko iznenađenje, ali o tome nekom drugom prilikom. 

Došli smo tako i do jubilarnog 400. broja biblioteke Olovka, tuš i pero, i čast nam je što će baš taj broj pripasti klasiku evropskog i svetskog stripa, jednom od naslova koji smo sa najvećim nestrpljenjem i sami očekivali – prvom tomu serijala Riđobradi Žan-Mišela Šarlijea i Viktora Ibinona. Verujemo da ćete uživati u pomorskim avanturama Đavola Sedam mora i njegove posade. 

Hvala vam na podršci, dragi čitaoci, i na svim avanturama u kojima ste učestvovali s nama. Obećavamo vam još mnogo izdanja, i želja nam je da već za nekoliko godina podignemo biblioteku Olovka, tuš i pero na četvorocifreni broj.

S poštovanjem,
Vaša Čarobna knjiga
 

Ostale Vesti