Vi ste ovde: Vesti / David Albahari dobitnik je Međunarodne nagrade za književnost "Aleksandar Tišma"!

David Albahari dobitnik je Međunarodne nagrade za književnost "Aleksandar Tišma"!

David Albahari dobitnik je Međunarodne nagrade za književnost "Aleksandar Tišma"!

Ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ je David Albahari za roman „Danas je sreda“, objavljen na nemačkom jeziku.

Većinom glasova, međunarodni žiri u sastavu: Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar, odlučio se za ovaj roman.

„Albahari je autor impresivnog pripovedačkog opusa koji nastaje već punih pola veka; koliko god posvećen intimističkim analizama nestabilnog postmodernog identiteta, Albahari obrađuje i mučne teme rata i zločina, nastojeći da predoči stradanja i patnje u vrtlogu istorije svih onih običnih, malih junakinja i junaka koje odlikuju stoicizam i skrušenost. Tokom devedesetih godina, sastavni deo njegovog proznog opusa postaju, i od tada su stalno prisutni, motivi istorije, izbeglištva, rekonstrukcije individualnog sećanja, konflikti i suočavanja privatnog osećanja sveta i istorijske realnosti“, navodi se u saopštenju žirija, koje potpisuje Vladislava Gordić Petković.

Nagradu ovogodišnjem dobitniku, Davidu Albahariju, uručiće predsednica žirija Ilma Rakuza 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Čestitamo našem dragom Davidu, a vas podsećamo da je do kraja nedelje na Letećem startu njegova knjiga „Gec i Majer“ po ceni sniženoj za 33%.
 

Ostale Vesti