Vi ste ovde: Vesti / Jubilej u znaku sekire i munje

Jubilej u znaku sekire i munje

Jubilej u znaku sekire i munje

Prošlo je tek malo više od godinu dana otkad je Čarobna knjiga obeležila desetogodišnjicu objavljivanja svog prvog stripa. To je ujedno bio i jubilej matične biblioteke Olovka, tuš i pero, jer je tada prvi integral Riđobradog objavljen kao 400. broj te edicije. Čini se kao da je prošao tek tren, ali godinu dana i stotinu izvanrednih naslova kasnije, pred nama je 500. broj matične edicije stripa Čarobne knjige. Godinu dana tokom kojih se vredno radilo na objavljivanju najboljih novijih i starijih ostvarenja devete umetnosti.

Naš trud i rad nagrađeni su u septembru prošle godine na Salonu stripa u Beogradu, kada je glavni urednik Čarobne knjige Borislav Pantić primio nagradu za najboljeg izdavača stranih stripova u Srbiji. Takva nagrada služi na čast izdavačkoj kući kao što je naša, ali još vrednija jeste podrška koju nam ljubitelji stripa bezrezervno upućuju, kao i radost koju kod njih izaziva svako novo izdanje na Letećem startu. No, naša izdanja su tu i zbog nas, jer svaki član redakcije Čarobne knjige pre svega je ljubitelj stripa. Naslovi koje nismo mogli ni da zamislimo – a koje smo čežnjivo sanjali da se nađu na našim policama u domaćem izdanju – često se pojavljuju kod nas gotovo u isto vreme kada i u matičnim zemljama. U mnogim aspektima stripskog sveta u toku smo sa svetskim trendovima, ali uvek smo svesni da je pred nama težak posao i da treba mnogo truda kako bi se ostalo u samom vrhu izdavaštva.

Zato je godinu iza nas obeležilo mnoštvo naslova, kako tekućih serijala tako i noviteta, na koje smo izuzetno ponosni. Celokupni Pratov i Esterheldov serijal Narednik Kirk objavljen je u pet integralnih knjiga tokom manje od godinu dana, Poručnik Bluberi je kompletiran, Ugovor s Bogom Vila Ajznera je konačno u celini dobio domaće izdanje, a Čarobna knjiga je bila deo svetske premijere Fantastične četvorke: Pun krug Aleksa Rosa. Uz šest integrala Taličnog Toma, tri integrala Riđobradog, celokupni serijal Besmrtni Hulk u četiri knjige, Spajderverzum, Mračnu, Aristofaniju, Bombu, Barakudu... Previše je naslova koje smo imali čast da objavimo da bi se svi nabrojali na jednom mestu, a posebna nam je čast što smo u svoju biblioteku imali priliku da uvrstimo i jedan od najnagrađivanijih stripskih serijala na svetu, Boun Džefa Smita, koji ćemo u toku ove godine objaviti u celini.

Tim Čarobne knjige neumorno radi na novim naslovima i verujemo da će neki od njih biti veliko iznenađenje. Prvi od takvih posebnih naslova poneće 500. broj edicije Olovka, tuš i pero. Nije tajna da su mnogi od nas, ljubitelja stripova u Srbiji, ali i članova redakcije Čarobne knjige, odrastali u maštovitim svetovima Izdavačke kuće Serđo Boneli. Poslednjih godina jedna od glavnih tema u stripskim krugovima bila je planirana saradnja dva izdavačka giganta – DC komiksa i Serđa Bonelija – a ove godine svetlo dana ugledale su prve knjige nastale kao plod te koprodukcije. Nijedan junak na ovim prostorima ne izaziva više emocija kod strastvenih ljubitelja stripa od Duha sa Sekirom, Za-Gora Te-Neja iz Darkvuda. Ni mi se ne izdvajamo po tom pitanju, i kao verni ljubitelji Zagora, ali i kao izdavačka kuća poznata po objavljivanju stripova DC komiksa, odlučili smo da ovaj jubilej obeležimo izdanjem nastalim upravo kao spoj ova dva sveta. Reč je o knjizi Fleš/Zagor: Sekira i munja, koja je prvi od više planiranih krosovera junaka ove dve izdavačke kuće, ali i heroja za koje smo svi posebno vezani. Nadamo se da ćete uživati čitajući ga. Hvala vam što verno pratite avanture u izdanju Čarobne knjige!

Ostale Vesti