Junaci / Flaš Gordon

Flaš Gordon


U vreme procvata američkog novinskog stripa i buma raznoraznih avanturističkih priča, King fičers sindikejt, jedna od najvećih novinskih distributivnih kuća, osetila je potrebu da stvori junaka koji će parirati tada veoma popularnom stripskom pustolovu Baku Rodžersu. Zadatak su poverili svom autoru, mladom Aleksu Rejmondu – i tako je nastao jedan od najslavnijih svemirskih putnika: Flaš Gordon. Baka Rodžersa danas pamte samo posvećenici, za Flaša Gordona znaju svi. Kao i za Dejl Arden, odabranicu njegovog srca, i briljantnog naučnika i srčanog borca Hansa Zarkova, Flašovog saputnika.
Flaš je zgodni bonvivan, igrač pola na Jejlu, sve dok planeti Zemlji ne zapreti opasnosti iz svemira, opasnost u obliku druge planete – zloglasnog Monga, kojim vlada zli Ming. Junačka trojka tada kreće na putovanje koje označava početak bezbrojnih avantura na toj neobičnoj planeti, punoj zamki i opasnosti. Flaš je odvažan i pravičan, snažan i osećajan, i daje sve od sebe da bespoštednom borbom za pravdu svrgne tiranina s vlasti. U tome mu pomažu Dejl i Zarkov, a i princ Barin i drugi dobronamerni ljudi s Monga.
U istoriji popularne kulture bilo je mnogo svemirskih putnika. Ima ih i dalje, a Flaš Gordon je bio jedan od prvih, što ga svakako čini značajnom stavkom u analima avanturističkog stripa i naučne fantastike. Međutim, njegova dugovečnost i popularnost svedoče o raskošno zamišljenom i realizovanom umetničkom konceptu koji će, potonjih decenija, mnogi umetnici oponašati u raznim medijima.

 

Izdanja - Flaš Gordon


Flaš Gordon 1

Aleks Rejmond

Flaš Gordon 2

Aleks Rejmond

Flaš Gordon 3

Aleks Rejmond

Flaš Gordon 4

Aleks Rejmond

Flaš Gordon 5

Aleks Rejmond

Flaš Gordon 6

Aleks Rejmond