Junaci / Moćni Tor

Moćni Tor


Sten Li, legenda Marvela i otac većine svetski poznatih superheroja iz „kuće ideja“, želeo je da stvori novog junaka kojeg će pridružiti panteonu slavnih likova iz srebrnog doba stripa, ali bio je suviše zauzet da bi se detaljno bavio njime, pa je, osmislivši grubo prvu epizodu Tora, svom bratu Leriju Liberu prepustio scenario, a za crtača, bez mnogo premišljanja, odabrao Džeka Kirbija. Tako je nastala prva epizoda Tora, 1962. godine.
Torov otac, moćni Odin, vrhovni bog Azgarda, odlučio je da sina treba da nauči pokornosti i skromnosti, pa ga je poslao na Zemlju i smestio u telo nejakog studenta medicine Donalda Blejka, koji se, boraveći u Norveškoj, susreće s vanzemaljcima. Bežeći od njih, on u jednoj pećini pronalazi štap za koji se ispostavlja da je Torov čekić – Mjolnir. Tada se i Blejk pretvara u boga i pobeđuje došljake iz svemira.
Tora veže za Zemlju to što se zaljubljuje u medicinsku sestru Džejn Foster, ali on teži i svom domu Azgardu (kojem ne može da se vrati zbog Odinove zabrane). Na Zemlji nailazi na razne neprijatelje (Razbijač, Zarko, Radioaktivni Čovek, Kobra, Gospodin Hajd, Sivi Gargojl, Azgarđanin Dželat…), ali zapleti dobijaju na širini kada Sten Li uvede Torovog brata i najvećeg neprijatelja – Lokija. Tada saga, koja i danas traje, dobija epsku dimenziju, koja je uspešno preneta i na film.

 

Izdanja - Moćni Tor


Moćni Tor 1

Džek Kirbi