Junaci / Panišer

Panišer


Frenk Kasl je bio kapetan pri američkim marincima i služio je pet godina u Vijetnamskom ratu. Za junaštvo na frontu dvaput je odlikovan, Bronzanom i Srebrnom zvezdom, a četiri puta je dobio Purpurno srce. Nekoliko godina pošto je okončana američka intervencija u Vijetnamu vodio je specijalne trenažne misije za mornaričke komandose severno od Njujorka.

PANIŠER

Tokom odsustva je odveo ženu i dvoje male dece na piknik u njujorški Central park. Tamo, na velikom proplanku, Kaslova žena i deca zatekli su se usred mafijaškog obračuna. Plašeći se svedoka, mafijaši su ubili ženu i dvoje dece, a zatim pobegli. Kasl je preživeo, s teškim traumama zbog pogibije porodice. Napustio je marince pre nego što mu je uručena Predsednička medalja slobode.

Na nekoliko meseci je nestao s radara, a onda se pojavio kako bi sam započeo borbu protiv kriminala širom Njujorka. Opremio se raznoraznim oružjem i borbenim odelom na čijim se prsima vidi velika mrtvačka glava. Tokom sledećih nekoliko nedelja pronašao je i pogubio kriminalce za koje je verovao da su imali neke veze s gangsterima zaslužnim za ubistvo njegove žene i dece. Mediji su ga prozvali Panišer. Zabrinuti njujorški detektiv po imenu Džon Lavijano identifikovao je bandu koja je pobila Panišerovu porodicu kao „familiju” Bruna Koste, brata moćnog bosa kriminalističke organizacije Mađija. Na nesreću, Kostin alibi potvrdili su navodni svedoci, zbog čega nije bilo moguće suditi mu. Pošto su ruke zakona bile vezane, Panišer je iskoristio informacije koje je prikupio Lavijano kako bi pronašao Kostinu bandu i eliminisao je.

Tako počinje Panišerova karijera kao borca za pravdu, samozvanog neprijatelja kriminala. Znao je da sarađuje sa Spajdermenom, kostimiranim borcem protiv zlikovaca, ali i da se bori protiv njega, dok je u Derdevilu pronašao ljutog neprijatelja, pošto ovaj ne podržava njegove nasilne, često ubilačke metode. Panišer je služio zatvorsku kaznu za svoja brutalna ubistva, ali je čak i u zatvoru uspeo da vodi rat protiv kriminalaca.

Dok je bio zatočen na Rajkerovom ostrvu, Panišer je drogiran psihoaktivnim hemikalijama po nalogu svog neprijatelja, vođe bande po imenu Krpež, čije je lice stravično unakaženo kada ga je jednom prilikom Panišer izbacio kroz prozor. Hemikalije su imale odloženo, kumulativno dejstvo, od kojeg je poludeo, tako da je, pobegavši iz zatvora, na kraju otvarao vatru i na najsitnije prestupnike, poput onih što bacaju smeće po ulici ili prave saobraćajne prekršaje. Pošto ga je policija opet sputala, poslali su ga u psihijatrijsku bolnicu, gde je prošao kroz detoksikaciju i došao sebi. Poslali su ga nazad na Rajkerovo ostrvo, ali je ubrzo opet pobegao. Sada je ponovo na slobodi i nastavlja svoju borbu protiv kriminala..