Junaci / Spajdermen

Spajdermen


„Velika moć sa sobom nosi i veliku odgovornost“ moto je ovog već pola veka omiljenog stripskog junaka, nadarenog srednjoškolca prerušenog u paukov kostim, koji patrolira krovovima Njujorka kako bi sprečio velike i male kriminalce i razne druge negativce u njihovim zlokobnim namerama.
Pravo ime ovog simpatičnog maskiranog mrežoglavca je Piter Parker. Odrastao je sa stricem Benom i strinom Mej kao povučen i miran momak, okrenut knjizi i nauci, sve dok ga na jednom predavanju u srednjoškolskoj laboratoriji nije ujeo radioaktivni pauk i preneo mu svoje sposobnosti i moći. Tako je Piter Parker postao Spajdermen, a to je značilo da može da se penje uza zidove i posebnim čulom oseti neposrednu opasnost. Isprva mu se činilo da je, postavši superheroj, rešio sve svoje tinejdžerske probleme (kojih kod mladog Parkera uvek ima u izobilju), ali se ubrzo ispostavilo da ni biti superheroj nije tako jednostavno. Kada nepoznati pljačkaš, kojeg Spajdermen nije mario da na vreme zaustavi u haranju gradom, ubije Piterovog strica, on preuzima na sebe obaveze i odgovornosti pravog borca protiv kriminala.
Iako se u njemu želja da opet bude onaj stari, neprimetni srednjoškolac večito lomi sa čvrstom rešenošću da čini drugima dobro, Spajdi uporno, uprkos preprekama, nastavlja sa svojom dobročiniteljskom misijom. U trenucima kada klone duhom, njegov prirodni humor i ljubav prema bližnjima uvek ga vrate u akciju i naš prijateljski komšija je opet među krovovima usnulog grada, lebdi pomoću superelastične mreže koju je sam razvio, spreman da u nju uhvati sledećeg neprijatelja.
On nema pomoćnika (zapravo, ima toliko godina da bi, u nekim drugim stripovima, on bio pomoćnik glavnog superheroja), ali se oko njega stalno vrzma ista plejada sporednih likova (strina Mej, novinski izdavač Džej Džona Džejmson, školski drugari Fleš Tompson i Hari Ozborn, devojke Beti Brant i Meri Džejn Votson i mnogi drugi), od kojih je nekima simpatičniji Piter Parker, a nekima dobri stari Spajdi; neki, doduše, ne mirišu previše ni jednog ni drugog, što mladom junaku  zadaje mnogo emotivnih nedaća.