Junaci / Supermen

Supermen


„Brži od metka! Snažniji od lokomotive! U stanju da preskoči visoku zgradu!“ Ne, to nije ptica, nije ni avion, već verovatno najpoznatiji stripski junak svih vremena i prvi superheroj – Supermen.
Nastao je davne 1938. iz pera mladih autora Džerija Sigela i Džoa Šustera, u prvom broju legendarnog stripa Action Comics, serijalu koji je nedavno doživeo i svoj hiljaditi broj. Ovaj „čudnovati došljak s druge planete“ zapravo je Kal-El, sin kriptonskih naučnika Džor-Ela i Lare. Pošto je otkrio da se Kriptonu bliži neumitna propast i pošto mu naučna zajednica nije poverovala, Džor-El je odlučio da spase bar svog novorođenog sina. Raketa s malim Kal-Elom sletela je u ruralni Kanzas, gde su ga otkrili i usvojili Džonatan i Marta Kent, dobroćudni farmeri koji nisu mogli da imaju dece. No, pod svetlom našeg žutog sunca, novoimenovani Klark Kent je stekao nadljudske moći – let, snagu, neuništivost, laserski i rendgenski vid – te odlučio da svoj život posveti borbi protiv zla, zaštiti nedužnih i nejakih i oličenju vrednosti istine i pravde. Kako bi sačuvao svoje bližnje, u javnosti dela pod imenom Supermen, u kostimu skrojenom od neuništive ćebadi u kojoj je i došao na Zemlju.
No Klarkova svakodnevna persona drastično se razlikuje od njegovog svemoćnog alter ega, kako ga ne bi razotkrili njegovi brojni neprijatelji – genijalni milijarder Leks Lutor, vanzemaljska veštačka inteligencija Mozgaš, Supermenov nakazni i naopaki dvojnik Bizaro – ali i njegova koleginica i simpatija, istraživačka novinarka Lois Lejn. Ovaj krotki reporter Dejli planeta trudi se da bude sušta suprotnost vanzemaljskom superheroju: za razliku od Supermena, Klark oči zaklanja naočarima, Supermen je bariton, dok je Kent tenor, Supermenov govor tela je dramatičan i smeo, a Kentov ležeran i povučen...
    Kad nije u redakciji i kad se, sam ili s Ligom pravde, ne bori protiv zločina i kataklizmi, ovaj Čovek od Čelika provodi vreme u svojoj arktičkoj Tvrđavi samoće, kristalnom kriptonskom zdanju u kojem se nalaze trofeji njegovih najvećih pobeda i poraza.