Junaci / X-Meni

X-Meni


Širom sveta poznata čudnovata ekipa već pola veka okuplja neprilagođene mutante u školi za nadarenu omladinu profesora Ksavijera. Prva družina je nastala daleke 1963. godine i u tom timu su bili Anđeo, Zver, Kiklop, Ledeni i Marvelka – i, naravno, profesor Ksavijer – a upoznali smo se i s njihovim zakletim neprijateljem Magnetom. Međutim, današnja slava nije ih oduvek pratila. Naime, kada su nastali, prilično su mlako primljeni, tako da su posle manje od deset godina (1970) ugašeni. Sledećih pet godina, časopis je i dalje izlazio, ali objavljivani su reprinti starih epizoda.
Onda su se, 1975, pojavile nove snage koje su stvorile iste a opet drugačije X-mene. U tom prvom broju su se pojavili stari junaci, izmešani s tek regrutovanim mutantima, ali scenarista Kris Klermont je odlučio da celu staru ekipu, s tek pristiglim Sunčevim Plamom, pošalje u penziju. U sledećoj epizodi gine i član novog tima, Žar-Ptica, i tek tad se ustanovljava novi tim: Kiklop, Benši, Vulverin, Marvelka (Feniks), Storm, Noćna Senka, Kolos.
Ubrzo na mesto crtača dolazi Džon Bern i popularnost X-mena nastavlja da raste. Važno je pomenuti dve sage iz osamdesetih koje su posebno ustoličile X-mene među omiljene Marvelove junake (sredinom te decenije, važili su za jedan od najprodavanijih stripova): „Sagu o Mračnoj Feniks“ (u kojoj se timu pridružuje mlada Kiti Prajd) i „Dane buduće prošlosti“, trodelnu epizodu po kojoj je snimljen jedan od filmova o X-menima.