Vi ste ovde: Vesti / Premijera stripa „Zagonetač: Godina prvaˮ u Srbiji

Premijera stripa „Zagonetač: Godina prvaˮ u Srbiji

Premijera stripa „Zagonetač: Godina prvaˮ u Srbiji

Prethodna godina donela je pregršt uzbuđenja, ali malo šta se može meriti sa premijerom stripa „Zagonetač: Godina prvaˮ u Srbiji, koju su u samoj završnici godine činile tri promocije zaredom: u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

„Zagonetač: Godina prvaˮ narativna je prethodnica bioskopskom blokbasteru „Betmenˮ Meta Rivsa iz 2022. godine. Glumac i scenarista Pol Dejno, koji je u tom filmu igrao ulogu Zagonetača, osmislio je priču kojom će produbiti motive ovog negativca, ogoliti njegovu ljudsku stranu i mapirati njegovo poniranje u svet ludila i zločina. Stevan Subić je Dejnovom scenariju dodao košmarnu dimenziju energičnim i inovativnim crtežom kakav se retko viđa u superherojskom stripu, tako da i ne čudi to što „Zagonetač: Godina prvaˮ spada među najimpresivnije stripove 2023. godine i favorite kritike i publike.

Samo mesec dana nakon što je ovaj strip objavljen u Americi, domaćoj publici predstavljeno je PRVO evropsko izdanje, dopunjeno ekskluzivnim skicama i intervjuom sa Stevanom Subićem.

Stevan je vrhunski umetnik, a ovo delo jedno je od najboljih koje nam je DC predstavio u prethodnoj godini, te je sjajna reakcija publike bila očekivana, ali fenomenalnim odzivom i posećenošću promocija, kao i izuzetnim rezultatima prodaje, premašena su sva očekivanja. Razlozi su mnogi, ali ključni je, rekli bismo, sam Stevan. Pored toga što je vrstan umetnik i profesionalac krajnje posvećen svom radu, Stevan je pre svega izuzetan čovek, u šta smo se uverili tokom ovih nekoliko dana intenzivnog druženja sa njim.

Promocijama u Nišu, Novom Sadu i Beogradu prisustvovalo je preko 200 ljudi, i za svakog od njih Stevan je izdvojio vreme za razgovor i posvetu u stripu. Svaki mladi umetnik dobio je od njega ohrabrenje, podršku i savet, svakom ljubitelju stripa imao je šta da kaže ili da ga pita, jer vrlo pažljivo osluškuje puls stripske publike i radi na njenom razvoju.

Saznali smo kako je tekao proces rada na (ne samo) ovom stripu, koji su ključni aspekti stripske ilustracije i na koji način im on pristupa; potom kako je došlo do toga da on radi i kolor, što je prilično neuobičajeno za američku scenu, šta nam sprema u budućnosti... Čuli smo i kako je Stevan doživeo rast popularnosti u Americi, od prve epizode koja je objavljena u oktobru 2022. godine i čiji je tiraž rasprodat u vrlo kratkom roku, preko svake sledeće, koja je održavala interesovanje publike na visokom nivou, zaključno sa finalnim kadrom u kojem je konačno formiran lik Zagonetača, koji se pojavljuje u pomenutom filmu Meta Rivsa. U Sjedinjenim Državama ovaj strip i dalje ubira pohvale kritike i publike, te ga je prestižni magazin „Forbsˮ uvrstio na svoju listu najboljih izdanja u 2023. godini.

Otkrili smo i doživeli još mnogo toga, ali to se prosto ne može prepričati, zato vas pozivamo da nam se pridružite u januaru u Zrenjaninu, rodnom gradu Stevana Subića, na još jednoj, vrlo posebnoj, promociji ovog izuzetnog stripskog ostvarenja.

 

 

 

Promocija u Beogradu

 

 

 

Promocija u Nišu

 

 

 

Promocija u Novom Sadu

 

Ostale Vesti