Vi ste ovde: Vesti / Putovanje od hiljadu priča

Putovanje od hiljadu priča

Putovanje od hiljadu priča

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga, Čarobna knjiga proslavila je svoje hiljadito izdanje. Jubilarni broj poneo je roman Kraj mora nobelovca Abdulrazaka Gurne. U trenucima kad se dosegnu takvi pragovi, prirodno, osvrćemo se i gledamo put koji smo prešli s našim čitaocima.

Putovanje je počelo pre skoro 20 godina i, kao i svaka avantura, nije bilo ni lako ni lišeno izazova. Ali uvek su nas vodile ljubav prema pisanoj reči u svakom njenom obliku i vera u njen transformativni uticaj na čitaoca. Čak je i sam naziv Čarobna knjiga izabran iz tog uverenja.

Tokom dve decenije rada, mnoga izdanja obeležila su naš put. Neka su bila veliki, svetski bestseleri, neka su toliko bitna da su obeležila čitave epohe u izdavaštvu, a bilo je i onih koja su imala skromnije domete ali nam zato nisu ništa manje draga. To su skriveni dragulji u kojima su uživali najpredaniji čitaoci koji su hteli nešto zaista nesvakidašnje. 

Koja su to izdanja obeležila rad Čarobne knjige? 

Kao što izreka kaže da putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom, možemo reći i da putovanje od hiljadu izdanja počinje jednom knjigom. U našem slučaju, to prvo izdanje bio je kultni roman dečje fantastične književnosti Kapije vremena Madlen Lengl, prvo u nizu fantastičnih ostvarenja na čijem drugom kraju neprikosnoveno stoji izuzetna Džoana Rouling i njen Hari Poter. Između njih je bio čitav niz autora naučne i epske fantastike koje smo s ljubavlju i uzbuđenjem želeli da prikažemo našim čitaocima, ili da ih prosto podsetimo na njih. Tu su klasici poput romana Asimova i Klarka, najpopularniji i najizazovniji serijali poput Dine i Speva o Hiperionu, ali i savremeni, uzbudljivi glasovi poput Andžeja Sapkovskog i njegovog Vešca. Svi oni, ali i mnogi drugi, deo su naše posvećenosti žanru fantastike, zbog koje sada s ponosom možemo da kažemo da važimo za jednog od najozbiljnijih izdavača tog žanra u Srbiji. Objavljivanje fantastike za nas nije samo tradicija, već je oduvek bilo i jedno od naših obeležja. 

Čarobna knjiga nije samo izdavač fantastike i nikad se nismo ograničili samo na nju. Među brojnim izdanjima koja danas želimo da istaknemo, na prvom mestu svakako je izuzetan evropski pisac koji nas je pre nekoliko godina iznenada napustio, a čijem jedinstvenom talentu i izvanrednom književnom stvaralaštvu mnogo dugujemo. Dela Karlosa Ruisa Safona, naročito njegova Senka vetra, omiljena su širom sveta, a čitaoci u Srbiji oberučke su ih prihvatili. Veoma smo zahvalni na tome što smo baš mi imali priliku da im ih predstavimo.

Isto možemo reći i za Stiga Lašona i njegov fenomenalni serijal Milenijum, koji je na velika vrata obznanio danas najpopularniji svetski žanr triler romana – skandinavski noar. Ne treba zaboraviti ni vrcave, duboke, potresne domete brojnih autora lepe književnosti koji su obeležili naše uzbudljivo putovanje – bilo da pričamo o Otmenosti ježa Mjurijel Barberi, delima Davida Albaharija ili pak Abdulrazaka Gurne, čija je četvrta knjiga u našem izdanju ujedno i naše hiljadito izdanje.

Bilo bi lako priču završiti ovde, ali ona bi preskočila velik i bitan deo našeg rada – stripove. 

U svet stripa smo kročili rano, već sa našim 255. izdanjem – Marvel Essential Osvetnicima 1. Isprva smo oprezno ušli u taj novi poduhvat, ali ubrzo smo se navikli na struje koje su nas nosile sve dublje u stripske vode. Danas objavljujemo neke od najvažnijih naslova devete umetnosti. Od naše edicije Stari kontinent, u kojoj smo objavili velikane poput Mebijusa, Huga Prata, Frankena i Šarlijea, preko riznice jedinstvenih Bonelijevih stripova, do kapitalnih izdanja poput serijala Sendmen, Čarobna knjiga danas je prvi izbor stranih partnera za izdavanje u Srbiji. Kao najveći izdavač stripova u regionu, predani smo cilju da objavimo najbolja i najvažnija dela devete umetnosti, ali i da otkrijemo nove, uzbudljive glasove. I tu se ne ograničavamo samo na Evropu i Ameriku. Odskora smo ušli u novu avanturu – objavljivanje japanskih stripova, mangi. Predanim ritmom od jednog tankobona mesečno u svakom od inicijalna tri serijala, opravdali smo poverenje čitalaca i s ponosom možemo da najavimo da će se taj poduhvat nastaviti novim uzbudljivim naslovima. 

Od nečega što je pre skoro dvadeset godina počelo kao san jednog bračnog para kome se u tom trenutku hiljadu izdanja činilo gotovo nedostižnim, Čarobna knjiga je rasla sa svakom okrenutom stranom i došla do produkcije od preko 150 naslova godišnje, što je čini jednom od većih izdavačkih kuća u Srbiji. Danas se ona sastoji od proširene porodice urednika, prevodilaca, prevoditeljki, lektorki i svih onih koji veruju u moć pisane reči.

Prešli smo dugačak put, učili nove lekcije i sticali nove prijatelje, kako među piscima i crtačima koje smo objavljivali, tako i među čitaocima koji su nam se tokom godina javljali s predlozima, savetima, pohvalama i kritikama. 

Činjenica je da bez vas – naših vernih čitalaca – ovaj put ne bi bio ni moguć ni zabavan. Hvala vam i vidimo se za još hiljadu izdanja!
 

Ostale Vesti