Autori / Alasdir Grej

Alasdir Grej


Alasdir Grej, koji za sebe kaže da je samozaposleni verbalni i likovni umetnik, rođen je 28. decembra 1934. u Glazgovu.

Završio je Likovnu akademiju na Univerzitetu u Glazgovu. Pre nego što je postao slikar i dramski pisac, radio je kao nastavnik likovnog vaspitanja i bavio se zidnim slikarstvom i pozorišnom scenografijom. Sam je ilustrovao veliki broj svojih dela.

Njegovo prvo zapaženo delo jeste roman koji nosi naziv Lanark (1981), kompleksna i na momente nadrealna mešavina fantastike, autobiografije i socijalnog realizma, za koji je dobio nagradu Škotskog državnog saveta za umetnost, i nagradu Škotska knjiga godine. Od ostalih proznih dela važno je pomenuti romane: 1982 Janine (1984), The Fall of Kelvin Walker: A Fable of the Sixties (1985), Something Leather (1990), McGrotty and Ludmilla (1990) i Poor Things (1992), za koji je dobio nagradu Vitbred i nagradu lista Gardijan.

Za zbirku priča Unlikely Stories, Mostly (1983) dobio je Čeltenhemovu nagradu. Priredio je knjigu The Book of Prefaces (2000).

Pisao je za pozorište, radio i televiziju, a zbirke njegovih slika nalaze se u posedu Kolinsove galerije na Univerzitetu u Strečklajdu i u Muzeju lokalne istorije u Glazgov Grinu.

Živi u Glazgovu.

Izdanja - Alasdir Grej


Jadna stvorenja

Alasdir Grej

  Nazad na "Autori"