Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Aleksijevič, Svetlana

Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič (1948) je beloruska novinarka i književnica. Napisala je pet knjiga dokumentarne proze u kojima se na sebi svojstven način bavila Drugim svetskim ratom, Černobiljskom katastrofom, sovjetskim ratom u Avganistanu i životom u postsovjetskom dobu. Svetlana Aleksejević je stvorila specifičan književni žanr – „roman glasova“. Neprekidno poštujući estetiku dokumentarne proze, zasnovane na stotinama stvarnih ispovesti, razvijala je ovaj žanr iz knjige u knjigu. Umešnost u ovom načinu izražavanja omogućila joj je da da originalne glasove svojih sagovornika pretvori u umetnički kondenzovan prikaz duše. Njenih pet dela pretstavljaju impozantnu sagu o ljudskom mentalitetu i to ne samo sovjetskom. Svaka od njenih pet knjiga postavlja sve radikalnija pitanja, ne više samo o smislu i besmislu političkih ideologija, već o suštinskom pitanju ljudskih dela.

O svom postupku ona kaže:

„Svet vidim kao glasove, kao boje, kakav i jeste. Iz knjige u knjigu, ja se menjam, subjekat se menja, ali niti naracije ostaju iste. Upravo sam te niti ljudskih glasova prepoznala... Sa hiljadu glasova mogu da stvorim, teško se to može nazvati realnošću – budući da stvarnost ostaje nedokučiva – jedan prikaz mog vremena, moje države... Sve to čini jednu vrstu male enciklopedije, enciklopedije moje generacije, ljudi koje sam upoznala. Kako oni žive? U šta veruju? Kako umiru i kako ubijaju? Koliko su žestoko tražili sreću, i kako su je strašno promašili?“

Svetlana Aleksejević je dobitnica je brojnih prestižnih nagrada i priznanja, kako u bivšem Sovjetskom Savezu, tako i u inostranstvu, među kojima su Nacionalna nagrada književnih kritičara Amerike, Nagrada „Oksfam Novib – PEN“ i Nobelova nagrada za književnost 2015. Njena dela su prevedena na 22 jezika.

Leteći START

Učestvuj i obezbedi sjajne
naslove sa 33% popusta!

LETEĆI START ĆE POČETI

  • dana

  • sati

  • min

  • sek

TOP 10 NASLOVA
Carobna knjiga

 

© 2020. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.rs

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: knjizarecarobnaknjiga@gmail.com

Na početak