Autori / Svetlana Aleksijevič

Svetlana Aleksijevič


Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič, beloruska novinarka i književnica, rođena je 31. maja 1948. godine u Stanislavu, danas Ivano-Frankivsk.

Napisala je pet knjiga dokumentarne proze, u kojima se na sebi svojstven način bavila Drugim svetskim ratom, černobiljskom katastrofom, sovjetskim ratom u Avganistanu i životom u postsovjetskom dobu.

Svetlana Aleksijevič je stvorila specifičan književni žanr – roman glasova. Neprekidno poštujući estetiku dokumentarne proze, zasnovane na stotinama stvarnih ispovesti, razvijala je ovaj žanr iz knjige u knjigu. Umešnost u ovom načinu izražavanja omogućila joj je da originalne glasove svojih sagovornika pretvori u umetnički kondenzovan prikaz duše. Njena dela predstavljaju impozantnu sagu o ljudskom mentalitetu, i to ne samo sovjetskom. Svaka od pet knjiga postavlja sve radikalnija pitanja, ne samo o smislu i besmislu političkih ideologija već i o suštinskom pitanju ljudskih dela.

O svom postupku kaže: „Svet vidim kao glasove, kao boje, kakav i jeste. Iz knjige u knjigu, ja se menjam, subjekat se menja, ali niti naracije ostaju iste. Upravo sam te niti ljudskih glasova prepoznala... Sa hiljadu glasova mogu da stvorim, teško se to može nazvati realnošću – budući da stvarnost ostaje nedokučiva – jedan prikaz mog vremena, moje države... Sve to čini neku vrstu male enciklopedije, enciklopedije moje generacije, ljudi koje sam upoznala. Kako oni žive? U šta veruju? Kako umiru i kako ubijaju? Koliko su žestoko tražili sreću, i kako su je strašno promašili?”

Svetlana Aleksijevič je dobitnica brojnih prestižnih nagrada i priznanja, kako u bivšem Sovjetskom Savezu, tako i u inostranstvu, među kojima su Nacionalna nagrada književnih kritičara Amerike, nagrada Oksfam Novib – PEN i Nobelova nagrada za književnost 2015. godine. Njena dela prevedena su na dvadeset dva jezika.

Izdanja - Svetlana Aleksijevič


Rat nema žensko lice

Svetlana Aleksijevič

  Nazad na "Autori"

  •