Autori / Alis Sebold

Alis Sebold


Alis Sebold rođena je 6. septembra 1963. godine u Medisonu, država Viskonsin.

Ova američka spisateljica je tokom studiranja bila silovana. Nakon nekoliko meseci oporavka vratila se na fakultet i osim osnovnih studija počela da pohađa kurs pisanja. Posle nekoliko meseci, tokom šetnje kampusom, ugledala je svog silovatelja i prijavila ga policiji.

Nakon diplomiranja na Univerzitetu Sirakuza upisala se na Univerzitet Hjuston, ali nije dovršila studije jer se odala drogi.

Preselila se na Menhetn, gde je živela deset godina. Radila je kao kelnerica i sve vreme pisala. Pokušavala je da napiše ono što je preživela, ali to joj nije polazilo za rukom. Dve godine je povremeno konzumirala heroin, ali tvrdi da nikada nije bila zavisnik.

Nedugo potom napustila je grad i preselila se u Južnu Kaliforniju, gde je za trista osamdeset šest dolara mesečno radila kao domar jedne likovne kolonije, živeći usred šume u kolibi bez struje. Nastavila je da piše uz petrolejku.

Još dok je bila student, pokušavala je bezuspešno da napiše roman o nemilom događaju koji je preživela, ali kao što je kasnije izjavila, to nije uspela jer je osećala teret i jaku potrebu da svojim delom obuhvati iskustva svih žrtava silovanja, čime je uništavala mogućnost karakterizacije glavne junakinje.

Kasnije je svoje traumatično iskustvo pretočila u prvu knjigu Lucky (Srećnica), dok je roman Divne kosti napisala 2002, a Skoro pun mesec 2007. godine. U intervjuu koji je dala za časopis Pablišers vikli izjavila je o svojoj knjizi Divne kosti: „Bila sam motivisana da pišem o nasilju jer smatram da ono nije nimalo neobično i retko. Nasilje vidim kao sastavni deo života, i pored činjenice da je to jedno strašno iskustvo, smatram da su mnogi od nas žrtve nekog vida nasilja.”

U trećoj knjizi, Skoro pun mesec, nastavila je da piše, kako su u Njujorkeru naveli, o svojoj fiksaciji užasa. Knjiga počinje rečima: „Kad više nije preostalo ništa da se kaže ili uradi, bez po muke ubila sam svoju majku.”

Alis Sebold je 2003. dobila nagradu Američkih knjižara za beletristiku, kao i Nagradu Brem Stoker za prvi roman 2002. godine.

Živi u San Francisku.

Izdanja - Alis Sebold  Nazad na "Autori"