Autori / Kurt Bjusijek

Kurt Bjusijek


Kurt Bjusijek, američki strip-scenarista, rođen je 16. septembra 1960. godine u Bostonu. Najpoznatiji je po radu na stripovima izdavačke kuće Marvel komiks, zatim po svom stripu Astro Siti i po petogodišnjem radu na stripu Osvetnici.

Stripove piše još od 1983. godine, ali status superzvezde stiče 1994. ključnim serijalom Čudesni, koji je doneo nov pogled na Marvelov univerzum – kroz oči običnog foto-reportera. Enciklopedijsko poznavanje stripova i sklonost ka kombinovanju stripskih koncepata s elementima iz stvarnog života i uverljivim likovima, čine Bjusijeka jednim od najcenjenijih scenarista u stripskoj industriji.

Neki od brojnih naslova koje je pisao za Marvel su Osvetnici, Branitelji, Ajron Men, Čelična Pesnica, Neispričane priče o Spajdermenu (Untold Stories of Spider-Man), Osvetnici zauvek (Avengers Forever), Maksimalna bezbednost (Maximum Security), Liga pravde / Osvetnici (JLA/Avengers). Takođe je jedan od tvoraca i dugogodišnjih scenarista Gromovnika (Thunderbolts).

Ostali značajni naslovi na kojima je radio su Arrowsmith, Shockrockets i gorepomenuti autorski serijal Astro Siti. Pored toga što je napisao popularne Konanove avanture za Dark hors, Bjusijek je radio i na DC-jevim naslovima Akvamen: Mač Atlantide (Aquaman: Sword of Atlantis) i Supermen.

Izdanja - Kurt Bjusijek


Čudesni

Kurt Bjusijek

  Nazad na "Autori"