Autori / Čarls Portis

Čarls Portis


Čarls Portis, američki pisac, rođen je 28. decembra 1933. godine u El Doradu, u državi Arkanzas. Slavu je stekao romanima Norvud (1966) i Čovek zvani hrabrost (1968). Portis važi za jednog od najdosetljivijih i najkomičnijih pisaca vesterna, a njegova dela dosegla su kultni status među poštovaocima ovog žanra.

Služio je mornaricu tokom Korejskog rata i stekao čin vodnika. Pošto je 1955. godine napustio vojsku, upisao se na Univerzitet Arkanzas u Fejetvilu, gde je 1958. godine diplomirao novinarstvo. Novinarstvom se bavio i tokom školovanja, pišući za studentske listove Arkanzaški putnik i Severozapadni Arkanzas tajms. Nakon diplomiranja, pisao je za razne novine, imao je svoju kolumnu, a kasnije je bio i urednik u londonskom ogranku njujorškog Herald tribjuna. Godine 1964. prestaje da se bavi novinarstvom, vraća se u Arkanzas i u potpunosti se posvećuje pisanju.

Po njegovom romanu Čovek zvani hrabrost snimljen je istoimeni vestern s Džonom Vejnom u glavnoj ulozi. Zanimljivo je da je ova uloga glumcu 1970. godine donela Oskara za glavnu mušku ulogu, jedinog Oskara kojim je ova filmska legenda nagrađena. Rimejk filma Čovek zvani hrabrost snimljen je 2010. u režiji braće Koen, a glavna uloga poverena je Džefu Bridžizu.

Čarls Portis je napisao ukupno pet romana; pored dva navedena, tu su i The Dog of the South, Masters of Atlantis i Gringos.

Portis živi veoma povučeno i često putuje u Meksiko.

Izdanja - Čarls Portis  Nazad na "Autori"

  •