Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Portis, Čarls

Čarls Portis (1933), američki je pisac rođen u El Doradu, u državi Arkanzas. Slavu je stekao romanima Norvud (1966) i Čovek zvani hrabrost (1968). Portis važi za jednog od najdosetljivijih i najkomičnijih pisaca vesterna, a njegova dela dosegla su kultni status među poštovaocima ovog žanra.
Portis je služio mornaricu tokom Korejskog rata i stekao čin vodnika. Nakon što je 1955. godine napustio vojsku, upisao se na Univerzitet Arkanzas u Fajetvilu, gde je 1958. godine diplomirao novinarstvo. Novinarstvom se bavio i tokom školovanja, pišući za studentske listove Arkanzaški putnik i Severozapadni Arkanzas tajms. Nakon diplomiranja, pisao je za razne novine, imao je svoju kolumnu, a kasnije je bio i urednik u londonskom ogranku njujorškog Herald tribjuna. Godine 1964. prestaje da se bavi novinarstvom, vraća se u Arkanzas i u potpunosti se posvećuje pisanju. 
Po njegovom romanu Čovek zvani hrabrost snimljen je istoimeni vestern u kojem je glavnu ulogu, Rustera Kogberna, ovekovečio Džon Vejn. Zanimljivo je da je ova uloga Džonu Vejnu 1970. godine donela Oskara za glavnu mušku ulogu, jedinog Oskara kojim je ova filmska legenda nagrađena. 
Rimejk filma Čovek zvani hrabrost snimljen je 2010. u režiji braće Koen, a glavna uloga poverena je Džefu Bridžizu. Čarls Portis je napisao ukupno pet romana; pored dva gorenavedena, tu su iThe Dog of the SouthMasters of Atlantis i Gringos. Portis živi veoma povučeno i često putuje u Meksiko.

Leteći START

Učestvuj i obezbedi sjajne
naslove sa 33% popusta!

LETEĆI START JE U TOKU

  • dana

  • sati

  • min

  • sek

TOP 10 NASLOVA
Carobna knjiga

 

© 2020. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.rs

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: knjizarecarobnaknjiga@gmail.com

Na početak