Autori / Moris de Bever

Moris de Bever


Moris de Bever (1923–2001) bio je belgijski karikaturista, stripski crtač i ilustrator, a najpoznatiji je kao tvorac slavnog Taličnog Toma, kauboja i revolveraša sa Divljeg zapada.

U belgijskom gradu Alstu pohađao je poznati jezuitski koledž, a karijeru u svetu vizuelne umetnosti započeo je nakon tog školovanja, radeći za studio za animaciju CBA. Tu se upoznao sa kolegama Pejoom (Štrumpfovi), Frankenom (Gaša, Spiru I Fantazio, Marsupilami) i Edijem Papom (Lik Orijent). Nakon Drugog svetskog rata, studio je propao i Moris je radio kao illustrator za flamanske novine, kao i za nedeljni časopis na francuskom jeziku koji je objavljivala kuća Dipui. Za taj časopis izradio je oko 250 naslovnica i brojne druge ilustracije, uglavnom karikature filmskih zvezda.

Njegovo najpoznatije čedo, Talični Tom, prvi put se pojavilo 1946. godine u časopisu Spiru almanac i Moris je postao jedan od glavnih crtača tog magazina. Bio je član takozvane bande četvorice, kojoj su još pripadali i Žiže, Franken i Vil. Godine 1948. trojica od njih otputovala su u SAD, u želji da upoznaju zemlju i tamošnje stripske umetnike. Moris je u Americi ostao čitavih šest godina i tamo je, između ostalih, upoznao Renea Gosinija, s kojim će kasnije ostvariti plodnu saradnju upravo na Taličnom Tomu (nakon prvih deset epizoda, Gosini će, do svoje prerane smrti, pisati scenarija za taj strip).

Tokom više decenija, Talični Tom je bio svetski bestseler i preveden je na više od dvadeset jezika, a i danas se rado čita i jedan je od omiljenih humorističkih stripova svih generacija.

Izdanja - Moris de Bever


   TOP 20
   TOP 20
   TOP 20
   TOP 20

  Nazad na "Autori"