Autori / Dejv Kokram

Dejv Kokram


Dejv Kokeram rođen je 1943. godine.

Kao omladinac zaljubio se u stripove o superherojima i zasipao je časopise pismima, od kojih su neka objavljena u odgovarajućim rubrikama, ali njegova ambicija bila je da od ljubitelja postane autor. Isprva je crtao za razne fanzine, da bi mu se posle služenja u ratu u Vijetnamu ukazala prilika da asistira jednom od crtača DC komiksa. Sledeći korak bio je stalan posao u DC-ju (The Legion of Super-Heroes).

Ostao je upamćen kao jedan od tvoraca novih X-mena, jer je u ekipu uneo likove Noćne Senke, Storm i Kolosa. Ali važno je reći da je bio plodan i maštovit dizajner kostima, tako da je redefinisao izgled mnogih junaka i njihovih protivnika

Sredinom sedamdesetih ipak napušta DC i prelazi u Marvel. Tu je, s Lenom Vajnom i pod uredničkom palicom Roja Tomasa, stvorio nove X-mene. Strip je počeo da izlazi 1975, a Kokram je nastavio da ga crta do 1977, kad ga je nasledio Džon Bern. Ubrzo je napustio stalnu poziciju u Marvelu i nastavio da radi za tu kuću honorarno (dugo je bio glavni crtač naslovnica), ali istovremeno je radio i za DC.

Tokom dvehiljaditih, kad mu je zdravlje narušeno, sve manje je radio na stripovima, a kolege iz branše su mu se odužile skupljanjem novca za lečenje.

Ipak, umro je 2006. godine usled komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

  •