Autori / Žan Difo

Žan Difo


Žan Difo je belgijski stripski scenarista, rođen 7. juna 1949. Umetničko obrazovanje stekao je na Akademiji umetnosti i medija u Briselu, gde se učio filmskom jeziku.

Kako ga je oduvek privlačilo da spaja slike s rečima, strip je bio prirodan izbor. Njegovi prvi radovi objavljeni su u magazinu Tintin, a kasnije su objedinjeni u posebnim albumima. Polako, kroz rad, otkriva da ga najviše zanima tematika za odrasle ili starije adolescente. To će ga dovesti do stvaranja prvog serijala, Jessica Blandy, a potom i do Les Enfants de la Salamandre.

 

Često inspirisan književnošću i filmom, Žan Difo će se ubrzo pokazati kao neiscrpni rudnik smelih tema za brojne autore s kojima će sarađivati. Tako s vremenom postaje scenarista za Grifoa (Beatifica Blues, Samba-Bugatti, Sade i bestseler saga Giacomo C. od 1987. godine), Eduara Edana (La Toile et la dague), Erika (Les Maîtres de la brume), Edija Papa (Les Jardins de la peur), Erika Žorija (Chelsy), Žan-Fransoa Šarla (Fox), Marka Malea (La Mort du léopard), Vivijen Nikez (Sang de lune), Gžegoža Rosinskog (Tugovanka za izgubljenim pustarama), Martena Žamara (Les Voleurs d’empire), Iga Labijana (Dixie Road), Filipa Delabija (Murena), Enrika Marinija (Rapaces)... Difo je stalno u potrazi za novim talentima koji će oživeti njegove lične svetove, za koje crpe inspiraciju iz fantastike, trilera, istorijske drame i savremene pustolovine.

 

Za svoj doprinos devetoj umetnosti dobio je titulu viteza umetnosti i književnosti 2009. godine.

Izdanja - Žan Difo


Barakuda 1

Žan Difo

Barakuda 2

Žan Difo

Murena 1

Žan Difo

Murena 2

Žan Difo

Murena 3

Žan Difo

  Nazad na "Autori"