Autori / Din Kunc

Din Kunc


Din Rej Kunc rođen je 9. jula 1945. godine u mestu Everet, u Pensilvaniji.

Imao je teško detinjstvo – njegov otac bio je alkoholičar, sklon nasilnom ponašanju, s dijagnostikovanim mentalnim oboljenjem, a majka slabog zdravlja. Kao jedino dete razvio je sopstvene strategije preživljavanja pomoću kojih se borio s užasom porodičnog života. Uticaj iskustava iz detinjstva jasno je vidljiv u likovima i situacijama koje gradi u romanima.

Roditelji ga nisu podsticali na pisanje, čak su to smatrali gubljenjem vremena, ali Din se tokom čitave mladosti bavio time, dobijajući nagrade za svoj rad na nacionalnim konkursima. Ipak, po završetku fakulteta zaposlio se kao savetnik i tutor u programu za pomoć problematičnoj deci. Prvog dana saznao je da su njegovog prethodnika pretukla deca s kojom je radio i da je proveo više nedelja u bolnici. Nekoliko godina se zadržao na tom poslu, a zatim je počeo da predaje engleski jezik u srednjoj školi. Sve vreme bavio se i pisanjem. Nakon godinu i po dana rada u školi, supruga mu je predložila da ona preuzme izdržavanje porodice na pet godina kako bi on imao vremena za pisanje, rekavši da „ako za to vreme ne postane pisac, onda nikad neće”. Do kraja tog perioda Din Kunc je postao uspešan pisac, a njegova supruga je dala otkaz na poslu kako bi se posvetila vođenju finansija u vezi s Dinovom karijerom. Din Kunc je autor dvadeset dva romana, koja su bila Njujork tajmsovi bestseleri broj jedan, postavši tako jedan od samo desetak pisaca u istoriji kojima je to uspelo.

Njegove knjige prevedene su na trideset osam jezika i prodate u fantastičnih dvesta miliona primeraka. Godišnje se ovaj broj povećava za više od sedamnaest miliona primeraka.

Izdanja - Din Kunc  Nazad na "Autori"