Autori / Don Hek

Don Hek


Strip-crtač Don Hek, punim imenom Donald L. Hek, rođen je 2. januara 1929. godine u Kvinsu, u Njujorku.

Prve radove objavljuje 1952. za malog izdavača – uglavnom stripove s ratnom tematikom, ali i neke naslovnice i vesterne.

U septembru 1954. dobija prvi posao za Atlas komiks, prethodnicu Marvela, i to upravo od tadašnjeg urednika Stena Lija. U godinama uoči doba Spajdermena, Fantastične četvorke i ostalih junaka iz tzv. srebrnog doba stripa, Hek je radio za brojne časopise koji su u to vreme bili aktuelni, na primer, za Strange Tales, Tales to Astonish, Journey into Mystery i dr.

Prava slava dolazi stupanjem Ajron Mena na scenu. Prve epizode potpisuju Sten Li i Leri Liber kao scenaristi, dok su Don Hek i Džek Kirbi crtači, s tim što je Kirbi praktično bio zadužen samo za naslovne strane, dok je sam strip crtao Hek. On je zaslužan i za izgled mnogih likova, uključujući i samog Tonija Starka.

Drugi veliki posao za Marvel bio je rad na Osvetnicima, koje je do broja devet crtao Kirbi. Hek je uspešno nastavio, prihvativši Marvelov metod rada, tako da mu je tada prvi put dodeljen tušer. Osvetnike je crtao do broja četrdeset, što uključuje i godišnjak iz 1967.

Jedno vreme je crtao i X-mene, a radio je i na Spajdermenu.

Tokom sedamdesetih više je radio za konkurentski DC komiks, ali devedesetih se vratio Marvelu. Usput je radio i za nezavisne izdavače stripa.

Preminuo je 23. februara 1995. godine od raka na plućima.

Izdanja - Don Hek  Nazad na "Autori"