Autori / Džanet Vols

Džanet Vols


Džanet Vols, američka spisateljica i novinarka, rođena je 21. aprila 1960. godine u Finiksu, u Arizoni.

Nakon godina gladovanja i beskućništva, Volsova sa sedamnaest godina odlazi u Njujork, a 1984. godine diplomira na koledžu Barnard.

Mnogima je poznata kao kolumnistkinja koja je uglavnom pisala o džet-setu u Njujork tajms magazinu, Eskvajeru, Ju-Es-Ej tudeju, ali i izveštavala s glamuroznih događanja, kao što je ceremonija dodele Oskara, za MSNBC.com.

Od 2007. godine bavi se isključivo pisanjem.

Spisateljsku karijeru započinje 2000. godine, kad i objavljuje prvu knjigu – Dish: The Inside Story on the World of Gossip, koja se bavi tračevima iz sveta poznatih.

Za njom sledi Stakleni zamak (2005), knjiga koja se čitavih sto nedelja nalazila na listi bestselera Njujork tajmsa, a dosad je prodata u više od dva i po miliona primeraka i prevedena na više od dvadeset dva jezika. Knjiga je nagrađena nagradom Kristofer, nagradom Američkog bibliotekarskog udruženja Aleks i nagradom Knjige za bolji život.

U memoarima Stakleni zamak Volsova pripoveda sagu o svojoj porodici, predvođenoj ocem, velikim ekscentrikom, i majkom burnog temperamenta i umetničke prirode. Uprkos nedaćama kojima su deca Volsovih (Džanet, njene dve sestre i brat) bila izložena, ovo je priča o pobedi nad svim poteškoćama, ali i nežna dirljiva pripovest o bezuslovnoj ljubavi u porodici, koja joj je, bez obzira na sve duboke nedostatke, darovala snažnu odlučnost da izgradi uspešan život po svojoj meri.

Godine 2009. izdaje prvi roman, Half Broke Horses: A True-Life Novel, zasnovan na životu njene bake Lili Kejsi Smit.

Živi u selu pored grada Kalperer, u Virdžiniji. U srećnom je braku s kolegom novinarom i piscem Džonom Tejlorom.

Izdanja - Džanet Vols


Stakleni zamak

Džanet Vols

  Nazad na "Autori"