Autori / Džeremi Klarkson

Džeremi Klarkson


Džeremi Klarkson rođen je 11. aprila 1960. godine u Donkasteru, u Južnom Jorkširu.

Klarkson je novinar, pisac i voditelj, najpoznatiji po jednom od najgledanijih Bi-Bi-Sijevih šou-programa Top Gear. Piše nedeljne kolumne za britanske listove Sandej tajms i San. Poznat je po oštrom jeziku, kojim se ne ustručava da napadne i izvrgne ruglu političare, javne ličnosti, organizacije, ali i svetske trendove.

Njegova majka bila je učiteljica, otac trgovački putnik, a imali su i porodični biznis – pravljenje presvlaka za čajnike! Trudili su se da sina upišu u dobru, privatnu srednju školu, ni sami ne znajući kako će platiti školovanje. Igrom slučaja, majka je Džeremiju i njegovom bratu sašila dve krpene lutke u obliku medveda Pedingtona (vrlo popularan meda iz knjiga, a sada i crtanih filmova), pa su od toga napravili i drugi porodični biznis. Tim novcem su plaćali Džeremijevo školovanje, ali ne zadugo, jer je on brzo izbačen iz škole zbog pušenja, konzumiranja alkohola i nedoličnog ponašanja.

Još kao dete glumio je u jednoj Bi-Bi-Sijevoj radio-drami. Nakon karijere lokalnog novinara u severnoj Engleskoj, Klarkson je 1988. godine postao javno prepoznatljiv, pošto je počeo da vodi emisiju Top Gear. Tokom devedesetih stekao je status britanske medijske zvezde vodeći sopstvene šou-programe i učestvujući kao gost u tuđim. Osim što je radio na emisijama o automobilima i pisao o njima, Klarkson je osmišljavao i emisije o istoriji, kao i one koje su se ticale inženjerstva. Imao je i sopstveni šou-program, Klarkson, od 1998. do 2000. U njegovoj karijeri, ipak, posebno mesto zauzima serija Top Gear.

Kad je politika u pitanju, Klarkson je pobornik ličnih sloboda i veliki protivnik bilo kakvih vladinih mera. Veran je stavu da jedino što vlada treba da radi jeste da pravi klupe u parkovima, a što se svega ostalog tiče, treba da ostavi ljude na miru. Na meti njegove duhovite ali oštre kritike bili su mnogi političari, kao što su Toni Bler, Gordon Braun, Barak Obama... Sklon je da SAD naziva Sjedinjenim Državama Totalne Paranoje, jer, po njegovom mišljenju, u toj zemlji morate imati dozvolu za sve sem za kupovinu oružja.

Godine 2008. sprovedena je internet peticija na veb-sajtu Dauning strita 10 da se Džeremi Klarkson izabere za premijera. Peticiju je potpisalo 49.446 ljudi, dok je protiv njega bilo tek 87. Klarkson je kasnije izjavio da bi bio baš loš premijer jer je u kontradikciji sa samim sobom, na šta ukazuju i njegove kolumne. U zvaničnom izveštaju iz kabineta premijera, kao odgovor na peticiju, Dauning strit 10 složio se s Klarksonovim komentarom!

Klarkson je napisao nekoliko knjiga o automobilima, kao i više duhovitih knjiga sastavljenih od kolumni pisanih za Sandej tajms.

Kao što se i moglo očekivati, Klarkson poseduje zanimljiv vozni park. Vlasnik je, ili je posedovao, više od trideset automobila, među kojima su i dva jaguara XJRs i ferari F40. Poznat je po tome što u emisijama bukvalno uništava kola koja najviše mrzi, a jednom je i jugo pregazio pravim tenkom!

Dvaput se ženio, a iz drugog braka ima troje dece. Druga supruga, Frensis, često mu za rođendane kupuje automobile, naravno, uvek one koji mu se u svakom smislu dopadaju!

Izdanja - Džeremi Klarkson


Svet po Klarksonu

Džeremi Klarkson

Svet po Klarksonu 2

Džeremi Klarkson

Svet po Klarksonu 3

Džeremi Klarkson

  Nazad na "Autori"