Autori / Džo Haldemen

Džo Haldemen


Džo Haldemen, jedan od najznačajnijih pisaca tzv. vojne naučne fantastike, rođen je 9. juna 1943. godine u Oklahoma Sitiju, u državi Oklahoma, ali često je s roditeljima menjao mesto boravka, tako da je živeo i u Portoriku, Nju Orleansu, Vašingtonu, na Aljasci.

Diplomirao je fiziku i astronomiju na Univerzitetu Meriland 1967. Te iste godine je kao vojnik otišao u Vijetnam, gde je i ranjen. Vijetnamski veteran ovenčan je odlikovanjem Purpurno srce. Godine 1975. diplomirao je kreativno pisanje na Univerzitetu u Ajovi.

Dobitnik je nagrade Damon Knight Memorial Grand Master 2010. godine za životno delo i višestruki je dobitnik nagrada Hjugo i Nebjula. Napisao je više od trideset romana, zbirki priča, eseja i pesama. Mnogi njegovi romani inspirisani su ratovanjem u Vijetnamu.

Već dugo radi kao profesor kreativnog pisanja na MIT-u (Masačusetskom tehnološkom institutu), i smatra se ključnom mentorskom figurom mnogih vrhunskih SF pisaca današnje generacije. Haldemen se, osim pisanjem i profesurom, bavi i slikanjem.

Živi na Floridi i u Masačusetsu.

Izdanja - Džo Haldemen  Nazad na "Autori"

  •