Autori / Džojs Kerol Outs

Džojs Kerol Outs


Džojs Kerol Outs rođena je 16. juna 1938. godine u Lokportu, u državi Njujork.

Američka je spisateljica i profesorka kreativnog pisanja i društvenih nauka na Univerzitetu Prinston. Radi i kao pomoćnik urednika književnog časopisa The Ontario Review i godišnje književne zbirke Ontario Review Press, koju je do smrti, 2008. godine, uređivao njen suprug Rejmond Smit. Outsova je objavila prvu knjigu 1963, a od tada je napisala više od pedeset romana, veliki broj kratkih priča, pesama i eseja.

Još od ranog detinjstva volela je da čita knjige, a prvu priču je napisala sa četrnaest godina. Baku Blanš smatra zaslužnom za svoje književne prapočetke – upravo ona joj je poklonila knjigu Alisa u Zemlji čuda, koja je bila „njena prva ljubav” i ostavila dubok trag u njenom književnom radu. Osim toga, od bake je dobila i prvu pisaću mašinu, na kojoj je napisala prvu priču.

U srednjoj školi obožavala je da čita Foknera, Dostojevskog, Hemingveja, Šarlotu i Emili Bronte, a malo kasnije Lorensa, Kafku, Mana, čiji su romani ostavili dubok trag na nju i njeno pisanje.

Prvi roman je napisala u dvadeset šestoj godini.

Knjiga Crna voda nominovana je za Pulicerovu nagradu 1992, kao i još dva njena romana (1994. i 2000), a 1992. bila je finalista američke nagrade za književnost National Book Critics Circle Award for Fiction.

Outsova je napisala neke od klasika našeg doba, uključujući romane We Were the Mulvaneys, The Gravedigger’s Daughter i The Falls. Dobitnica je američke nagrade za književnost National Book Award i nagrade PEN/Malamud. Outsova je pisala i pod pseudonimima Rozamund Smit i Loren Keli.

Teme kojima se bavi su širokog dijapazona: od gotskog romana, otuđenosti pojedinca, društvenih fenomena i anomalija, zavođenja, nasilja, incesta, silovanja, feminizma, razlike između polova...

Važi za osobu koja neumorno i neprestano piše, takoreći „štancuje”, na šta ukazuje i tekst objavljen u Njujork tajmsu iz 1989, u kojem se njeno ime pominje kao sinonim za produktivnost: „Smatraju me radoholikom, a ja sam oduvek živela konvencionalnim i umerenim životom, nema tu ničeg egzotičnog. Nemam osećaj da mnogo radim, čak nisam ni svesna činjenice da uopšte radim. Pisanje i predavanje su mi oduvek pružali zadovoljstvo, tako da ih ne doživljavam kao rad u uobičajenom smislu te reči.”

Od 2009. godine u braku je s Čarlsom Grosom.

Izdanja - Džojs Kerol Outs


Crna voda

Džojs Kerol Outs

Zombi

Džojs Kerol Outs

  Nazad na "Autori"