Autori / Džon Krakauer

Džon Krakauer


Džon Krakauer, američki pisac i planinar, rođen je 12. aprila 1954. godine u Bruklinu, u državi Masačusets, ali odrastao je u Oregonu.

Najpoznatiji je po pisanju tekstova i knjiga o prirodi i planinarenju. Njegove knjige spadaju u domen publicistike, a mnoge su bile bestseleri: Put u divljinu, Into Thin Air, Under the Banner of Heaven, Where Men Win Glory: The Odyssey of Pat Tillman...

Diplomirao je na Odseku za životnu sredinu fakulteta Hempšir u Masačusetsu. Prvi put se oprobao u planinarenju kad mu je bilo osam godina, da bi tim sportom ozbiljnije počeo da se bavi nakon završetka studija, 1977. godine. Tada je proveo tri nedelje sam u divljini Aljaske i savladao vrh Đavolji palac, što je opisao u dve knjige. Godine 1980. oženio se bivšom planinarkom Lindom Mur. U narednim godinama savladao je uspon na Cero Tore, u Andima, granitni vrh koji smatraju jednim od tehnički najzahtevnijih u svetu. Međutim, najpoznatiji Krakauerov uspon bio je onaj iz 1996. godine, poznat pod nazivom Katastrofa na Mont Everestu 1996. Pri spustu s vrha najviše planine na svetu njegov tim zadesila je strašna oluja, u kojoj su život izgubila četiri planinara. Taj događaj Krakauer je detaljno opisao u knjizi Into Thin Air. Do kraja 1996. godine petnaestoro ljudi izgubilo je život pokušavajući da se uspne na vrh Mont Everesta, što predstavlja najsmrtonosniju godinu u istoriji uspona na najviši vrh sveta. Krakauer je javno kritikovao komercijalizaciju planinarenja na ovoj planini, koja je nastupila odmah po tragediji kojoj je bio svedok.

Za Krakauerov uspeh kao pisca svakako je zaslužan njegov novinarski rad u časopisu Outside, koji se uglavnom bavi temama o skijanju, planinarenju i ekstremnim sportovima. Pre nego što je postao poznat kao pisac, osim bavljenja novinarstvom, radio je kao ribar i stolar. Osim za časopis Outside, pisao je i za Smithsonian, National Geographic, Rolling Stone i Architectural Digest.

Knjiga Put u divljinu objavljena je 1996. godine, da bi nedugo nakon toga bila Njujork tajmsov bestseler čitave dve godine. U ovoj knjizi, osim osnovne teme, Krakauer pravi paralelu između sopstvenih iskustava i žudnji u pogledu života u divljini i onih koje je najverovatnije iskusio i sam Makandles, glavni lik u knjizi. Po ovoj knjizi je Šon Pen snimio veoma kvalitetno filmsko ostvarenje 2007. godine.

Godine 1997, na osnovu članka objavljenog u časopisu Outside, Krakauer je napisao knjigu Into Thin Air, o usponu i tragediji koja je planinare zadesila tokom spusta s Mont Everesta. Ova knjiga se našla na prvom mestu Njujork tajmsove top-liste knjiga iz domena publicistike, dobila je nagradu Knjiga godine koju dodeljuje časopis Tajm, a našla se i u kategoriji tri najbolje knjige za Pulicerovu nagradu 1998. godine.

Krakauer je dobitnik i prestižne nagrade Američke akademije za umetnost i pisanu reč 1999. godine za celokupan publicistički rad.

Izdanja - Džon Krakauer


Put u divljinu

Džon Krakauer

  Nazad na "Autori"

  •