Autori / Edgar Lorens Doktorou

Edgar Lorens Doktorou


Edgar Lorens Doktorou bio je američki pisac. Rođen je 6. januara 1931. godine u Njujorku, u porodici druge generacije Amerikanaca rusko-jevrejskog porekla.

Prvi spisateljski rad, Kukac, objavio je u srednjoškolskom književnom časopisu Dinamo. Po njegovim rečima, to je priča koju opisuje kao sopstvenu etimološku sramotu, za čije su ga pisanje inspirisala Kafkina dela. Studirao je filozofiju na koledžu Kenjon u Ohaju, gde je i glumio u studentskom pozorištu. Studirao je i glumu na Univerzitetu Kolumbija pre nego što su ga regrutovali u vojsku i poslali u Nemačku.

Nakon službovanja u vojsci vraća se u Njujork i zapošljava kao čitač u filmskoj kompaniji, gde je bio primoran da čita toliko vestern scenarija da ga je to nadahnulo da napiše prvi roman – Welcome to Hard Times. Njegova zamisao je bila da napiše parodiju na vestern, ali roman se pretvorio u ozbiljno delo s tematikom Divljeg zapada, te je dobio vrlo dobre kritike.

S obzirom na to da se još tokom boravka u Nemačkoj oženio koleginicom s fakulteta Helen Secer, i da je vrlo brzo dobio troje dece, morao je da radi. Zaposlio se kao urednik u New American Library-ju, izdavačkoj kući koja je štampala isključivo popularne romane. Devet godina zadržao se na mestu urednika i među piscima s kojima je u tom periodu radio bili su i Ijan Fleming, Džejms Boldvin, Norman Majler i Vilijam Kenedi. Godine 1969. odlučio je da napusti rad u izdavaštvu da bi se posvetio pisanju, a 1971. objavljen je njegov roman The Book of Daniel, koji je Gardijan proglasio remek-delom i koji ga je lansirao među najznačajnije američke pisce, sudeći po pisanju Njujork tajmsa. Regtajm je njegov drugi roman i, po mišljenju uredničkog odbora Modern Library-ja, jedan je od sto najboljih romana dvadesetog veka.

Napisao je jedanaest romana, priče, jednu dramu i više eseja. Osvojio je više književnih nagrada, među kojima i National Humanities Medal, uspostavljenu u Beloj kući 1998. godine.

Preminuo je 21. jula 2015. godine u Njujorku.

Izdanja - Edgar Lorens Doktorou


Regtajm

Edgar Lorens Doktorou

  Nazad na "Autori"

  •