Autori / H. Dž. Vels

H. Dž. Vels


Herbert Džordž Vels, jedan od najpoznatijih pisaca naučne fantastike svih vremena, rođen je 21. septembra 1866. godine u Bromliju, u grofoviji Kent u Engleskoj.

Njegova dela iz ove oblasti poznata su po vizionarskim prikazima tehnoloških dostignuća, kao i po opisima načina ratovanja koji će postati aktuelni tek u dvadesetom veku. Zbog toga su njegova dela obilato korišćena u drugim umetničkim oblastima (kao što su film i radio). Pomenućemo samo neka: Vremeplov, Nevidljivi čovek, Rat svetova, Oblik stvari koje će doći...

Dramatičan iskorak koji je ovaj autor napravio u odnosu na svoje prethodnike leži u originalnosti njegovih zamisli. Pisci naučne fantastike pre Velsa bazirali su svoja dela na idejama dobijenim na osnovu postojećih naučnih radova i pretpostavkama koje su iz njih mogli da izvedu. Vels hrabro iznosi potpuno nove zamisli, do kojih je došao spekulacijama. Dva ključna predmeta njegovog interesovanja, koja se pojavljuju u svim njegovim delima, jesu problem evolucije ljudske vrste i s njom povezana problematika budućih socijalnih odnosa.

U knjizi Vremeplov veoma jasno dolaze do izražaja ova dva centralna motiva. Opis mogućnosti vremeplova kao mašine potpuno je razrađen, tako da ostavlja malo prostora kasnijim, pa i savremenim autorima, što je izuzetno dostignuće. S druge strane, Velsove pretpostavke u vezi s evolucijom ljudske vrste i društvenim odnosima u dalekoj budućnosti šokiraju svojom smelošću i donose kvalitativno nove uvide u društvene i socijalne podele koje danas postoje.

Precizno izgrađenom radnjom, jasno izrečenim i promišljenim stavovima, kao i elegantnim stilom pisanja, dela Herberta Džordža Velsa plene sve poštovaoce književnosti.

Herbert Džordž Vels preminuo je 13. avgusta 1946. godine u Ridžent Parku, u Londonu.

Izdanja - H. Dž. Vels  Nazad na "Autori"