Autori / Herbjerg Vasmu

Herbjerg Vasmu


Herbjerg Vasmu rođena je 6. decembra 1942. godine u Vesteralenu, u Norveškoj.

Jedna je od najprevođenijih norveških spisateljica. Izuzetno dobro prihvaćenim romanima doprinela je uspehu norveške književnosti u celom svetu. Samo roman Zovem se Dina preveden je na više od dvadeset jezika. Po njemu je 1989. godine snimljen istoimeni film sa Žerarom Depardjeom i Marijom Bonavje u glavnim ulogama.

Njeni romani nastavljaju realističnu proznu tradiciju, uz tehniku pripovedanja i jezik koji je najbolji upavo onda kad s bliskošću i nežnošću dobrog poznavaoca oslikava najintimnije kutke povređenog čoveka.

Čitaoci njenih knjiga podjednako su i oni koji gutaju popularnu literaturu i naučnici koji istražuju nijanse u njenim tekstovima.

Debitovala je zbirkom pesama Lepet krila (1976). Osim poezije pisala je i kratke priče, radio-drame, ali pravi uspeh postiže prvom trilogijom. To je trilogija o Tori (romani Kuća sa staklenom verandom, Nema soba i Osetljivo nebo), koja je objavljivana u periodu od 1981. do 1986, a za poslednji roman u tom nizu dobila je 1987. nagradu za književnost Nordijskog saveta.

Trilogija o Dini donela joj je svetsku slavu. Čine je romani Zovem se Dina (1989), Sin sreće (1992) i Karnino nasleđe (1997).

Izdanja - Herbjerg Vasmu


Sin sreće

Herbjerg Vasmu

Zovem se Dina

Herbjerg Vasmu

  Nazad na "Autori"

  •