Autori / Hju Lori

Hju Lori


Džejms Hju Kalum Lori, poznatiji kao Hju Lori, popularan je engleski filmski i televizijski glumac, komičar, režiser, pisac i muzičar.

Rođen je 11. juna 1959. godine u Oksfordu, gde je pohađao prestižnu osnovnu privatnu školu, zatim Iton, a onda i Selvin koledž u Kembridžu, gde je diplomirao arheologiju i antropologiju.

Poput svog oca, koji je osvojio zlatnu medalju u veslanju na Londonskoj olimpijadi 1948, i Hju Lori se uspešno bavio ovim sportom. Godine 1977. bio je član juniorskog dvojca koji je osvojio englesku nacionalnu titulu, a potom je predstavljao Englesku u juniorskoj konkurenciji na Svetskom prvenstvu, održanom iste godine. Hju Lori danas je član Linderkluba, jednog od najstarijih veslačkih klubova na svetu. Nakon što je oboleo od mononukleoze, bio je prinuđen da zapostavi veslanje i postao je član dramskog kluba studenata Kembridža – Kembrička pozorišna svetla, koji je bio odskočna daska za mnoge uspešne britanske komičare. Tu je upoznao Emu Tompson, s kojom je jedno vreme bio u ljubavnoj vezi. Ona ga je upoznala s komičarem Stivenom Frajem, s kojim će Lori blisko sarađivati. Jedno vreme je bio predsednik dramskog kluba. S predstavom Podrumske trake, koju su većim delom napisali Lori i Fraj, s Tompsonovom kao članom glumačke postave, nastupili su na Edinburškom festivalu i osvojili nagradu Perije za najbolju komediju 1981. godine. Lori je, između ostalog, glumio u serijama Crna guja, Delić Fraja i Lorija, Dživs i Vuster i Dr Haus. Za ulogu doktora Gregorija Hausa dvaput je nagrađen Zlatnim globusom, a nekoliko puta je nominovan i za nagradu Emi.

Iako je u Velikoj Britaniji poznat od osamdesetih, Lorija je američka publika zapazila tek 2004, kad se predstavio u popularnoj seriji Dr Haus.

Trenutno je jedan od najplaćenijih televizijskih glumaca u SAD. Lori je glumio u mnogim filmovima, između ostalog, u filmovima Razum i osećajnost i 101 dalmatinac.

Lorijev prvi roman, Trgovac oružjem (1996), parodija na žanr trilera, postao je bestseler. Napisao je još jedan roman – Papirni vojnik.

Živi na relaciji London – Los Anđeles. Oženjen je i ima dvoje dece.

Izdanja - Hju Lori  Nazad na "Autori"

  •