Autori / Ijan Holt

Ijan Holt


Ijan Holt rođen je 24. maja 1964. godine.

Dugogodišnji je proučavalac legende o Drakuli, kao i istorijske pozadine ovoga mita. Godine istraživanja i posvećenosti rezultirale su Drakulom Nemrtvim, zajedničkim projektom s Dejkerom Stokerom.

Holt je scenarista koji je oduvek obožavao horor filmove. Kad je kao desetogodišnjak saznao da Transilvanija zaista postoji i da je Drakula istorijska ličnost, zakleo se da će kad-tad otputovati u tu zemlju i potražiti starog grofa.

Pošto je u jednom dokumentarcu saznao za knjigu U potrazi za Drakulom profesora Rejmonda Maknelija i Radua Floreskua, odleteo je do bostonskog koledža da upozna ove profesore. Kad im je pokazao beleške za scenario koji je nameravao da napiše na osnovu njihove knjige, profesori su mu prodali prava za jedan dolar i postali njegovi partneri, mentori i veliki prijatelji. S njima je počeo da putuje i prisustvuje predavanjima o uticaju romana Brema Stokera na našu kulturu. Na jednom od predavanja dobio je poziv da govori na Prvom svetskom kongresu o Drakuli, održanom u Bukureštu, u Rumuniji, 1995. Bio je to skup proučavalaca Drakule i horor žanra iz svih krajeva sveta. Tom prilikom posetio je Drakulino rodno mesto, Sigišoaru, i njegov „prazan grob” kod manastira na ostrvu Snagov. Zahvaljujući prijateljima koje je stekao na kongresu o Drakuli, dobio je poziv da se priključi Transilvanijskom udruženju grofa Drakule – organizaciji naučnika posvećenih proučavanju svega što ima veze s Drakulom. Prijatelji iz tog udruženja upoznali su ga s profesorkom Elizabet Miler, vodećim svetskim stručnjakom za pitanja vampira, Drakule i Brema Stokera. Profesorka Miler tada ga je zamolila da govori na Konvenciji o Drakuli u Los Anđelesu 1997, kad je proslavljena stogodišnjica objavljivanja romana Drakula. To je bio san svakog zaluđenika hororom. Upravo tu rodila se misao za pisanje nastavka Stokerovog Drakule. Potražio je članove porodice, i jedini koji nije odbio da priča s njim bio je upravo Dejker Stoker. I tako je sve počelo... a završilo se objavljivanjem romana Drakula Nemrtvi.

Izdanja - Ijan Holt  Nazad na "Autori"