Autori / Jasmina Kadra

Jasmina Kadra


Jasmina Kadra („zeleni jasmin” na arapskom) pseudonim je alžirskog pisca Mohameda Muleshula, rođenog 10. januara 1955. godine u Alžiru.

Smatra se jednim od najznačajnijih savremenih pisaca na francuskom jeziku, a svakako je najpoznatiji alžirski romanopisac.

Inače, ovaj bivši oficir u alžirskoj vojsci pisao je pod imenom i devojačkim prezimenom svoje supruge da bi izbegao vojnu cenzuru. Objavio je veći broj uspešnih romana u Alžiru, ali je tek 2001. godine obelodanio svoj pravi identitet, nakon što je napustio vojsku i zajedno sa suprugom emigrirao u Francusku. Anonimnost je bila jedini način da opstane i nesmetano piše tokom alžirskog građanskog rata.

Časopis Njuzvik ga je 2004. godine proglasio „jednim od retkih pisaca sposobnih da živopisno i s razumevanjem oslikaju nasilje u savremenom Alžiru”.

Kadra je objavio više romana, a najpoznatiji su mu Kabulske laste (u najužem izboru za Internacional IMPAC Dublin – jednu od pet najznačajnijih svetskih književnih nagrada, 2006), The Sirens of Baghdad i Atentat (u najužem izboru za Internacional IMPAC Dublin 2008), i dobitnik je Prix des libraires 2006, nagrade po izboru pet hiljada knjižara u Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj i Kanadi.

Njegove knjige objavljene su u više od četrdeset zemalja i prodate u četiri miliona primeraka širom sveta.

Godine 2007. postao je predsednik Alžirskog kulturnog centra u Parizu.

Drugog novembra 2013. objavio je kandidaturu za predsednika Alžira, ali nije uspeo da prikupi dovoljan broj potpisa, te je odustao od kandidature.

Izdanja - Jasmina Kadra


Atentat

Jasmina Kadra

  Nazad na "Autori"