Autori / Kornelija Funke

Kornelija Funke


Kornelija Funke, jedna od najpoznatijih nemačkih spisateljica književnosti za decu i omladinu, rođena je 10. decembra 1958. godine u Dorstenu, u Nemačkoj.

Počela je da piše tek nakon završenih studija pedagogije i grafike. Napisala je, a najvećim delom i ilustrovala, brojne slikovnice, knjige namenjene čitanju naglas, kako za početnike, tako i za strastvene ljubitelje knjiga; neki od njenih romana pravo su porodično štivo, u najboljem smislu te reči. Najveći internacionalni uspeh postigla je knjigama Kralj lopova, Zmajev jahač, kao i naslovima koje čine trilogiju Svet od mastila: Srce od mastila, Krv od mastila i Smrt mastila.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, i to ne samo u Nemačkoj. Njene knjige prevedene su na više od trideset jezika, ekranizacije njenih dela su u planu ili su već realizovane, a njeni obožavaoci s nestrpljenjem očekuju svaku sledeću knjigu, obezbeđujući joj značajno mesto na listi bestselera.

U maju 2005. preselila se sa suprugom i dvoje dece u Los Anđeles, ali on je, obolevši od raka, posle godinu dana preminuo. Kornelija se od febrara 2010. bavi humanitarnim radom i pomaže bolnicama u kojima se leče deca obolela od raka.

Izdanja - Kornelija Funke


Krv od mastila

Kornelija Funke

Smrt mastila

Kornelija Funke

Srce od mastila

Kornelija Funke

  Nazad na "Autori"