Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Li, Sten

Sten Li (28. decembar 1922), američki je strip scenarista, urednik, izdavač, producent, televizijski voditelj, glumac i bivši predsednik izdavačke kuće Marvel komiks.
Kao scenarista je sarađivao sa crtačima Džekom Kirbijem i Stivom Ditkom, stvorivši strip junake kao što su Halk, Fantastična četvorka, Ajron Men, Tor, Iks Men i mnogi drugi.
Stenov prvi tekst "Kapetan Amerika sprečava osvetu izdajnika’"objavljen je u 3. broju stripa "Kapetan Amerika" pod pseudonimom Sten Li. Ubrzo posle toga osmislio je svog prvog superheroja, bio je to Uništitelj (engl. Destroyer), borac protiv diktatora. Za vreme zlatnog doba američkog stripa osmislio je i superheroje kao što su Džek Frost (engl. Jack Frost) i Fader Tajm (engl. Father Time).
Od 1942. do 1945. godine služi vojni rok, tako da pravi pauzu u karijeri strip-scenariste. Sten tokom pedesetih godina dobija sve više šansi da piše stripove i oprobava se u raznim žanrovima (romanse, vesetern, humoristički, naučnofantastični, horor itd.) Zajedno sa Dan DeKarlom distribuira strip Moja prijateljica Irma, koji se zasniva na komediji glumice Mari Vilson .
Sten je prvi tim superheroja osmislio u saradnji sa svojim kolegom crtačem Džekom Kirbijem, i to je bila Fantastična četvorka. Uspeh je bio neverovatan i Li s Kirbijem kreira joše nekoliko superheroja, od kojih su najpoznatiji Halk, Ajron Men Tor i Iks men. S Bilijem Everetom kreira Derdevila, a sa Stivom Ditkom Doktora Strejnddža i Spajdermena. Ubrzo se pojavio i pravi odgovor na DS ligu pravde -Marvelovi osvetnici. Originalna postava bila je: Ajron Men (Toni Stark), Čovek-mrav (dr Henri Pim), Osa (Dženet van Dajn), Tor i Halk (Brus Baner), a naknadno im se priključuje i Kapetan Amerika (Stiv Rodžers).
Takođe, Sten donosi novine i na uredničkom polju. Na prvim stranama stripa, pored scenariste i crtača, počinje da kredituje i sve ostale koji su radili na stripu: tušere, unosače teksta i koloriste. Stvaranje neposredne veze između autora stripova i čitalaca bilo mu je takođe vrlo važno. Zato svaku svešćicu prate i adekvatni tekstovi koji najavljuju neke nove priče strip - serijala i donose nove vesti i podatke o autorima stripa.
Tokom šezdesetoh godina HH veka Sten Li je bio urednik najvećeg broja Marvelovih serijala, pisac scenarija, urednik rubrike pisama čitalaca, a takođe je pokrenuo i mesečnu kolumnu Stenova govornica, preko koje je promovisao izdanja i obično je završavao kolumnu svojim legendarnim uzvikom Ekscelzior!

Velika popularnost Marvelovih stripova uslovila je i naglo povećanje obima posla, tako da Li više nije bio u mogućnosti da piše detaljne scenarije za crtače. Pristupio je novom metodu, koji su koristili i drugi izdavači, ali koji je zbog Marvelovog velikog uspeha postao poznat kao Marvelov metod. Ukratko, taj metod se svodio na sledeći postupak: Sten Li bi smislio priču i napisao kratak sinopsis; zatim bi na osnovu toga crtač nacrtao strip, a potom bi Li pisao tekst za oblačiće, posle čega bi se strip kolorisao i unosio tekst.

Leteći START

Učestvuj i obezbedi sjajne
naslove sa 33% popusta!

LETEĆI START JE U TOKU

  • dana

  • sati

  • min

  • sek

TOP 10 NASLOVA
Carobna knjiga

 

© 2020. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.rs

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: knjizarecarobnaknjiga@gmail.com

Na početak