Autori / Luis Lauri

Luis Lauri


Luis Lauri rođena je kao Lois En Hamersberg 20. marta 1937. godine u Honoluluu, na Havajima.

Roditelji su joj po rođenju dali ime Sena, po njenoj babi (Norvežanki), ali baba se usprotivila i telegrafom zahtevala da se detetu dâ američko ime. Luis je drugo dete od troje. Njena starija sestra, Helen, umrla je u dvadeset osmoj godini, i taj događaj je veoma potresao Luis (njena prva knjiga, Leto za umiranje, opisuje to iskustvo). S mlađim bratom Džoom i danas je veoma bliska.

Kako je njen otac bio vojni zubar, često su se selili – i u SAD i širom sveta. Osnovno obrazovanje stekla je uglavnom u školama specijalizovanim za decu vojnih lica, a srednju školu završila je u Americi.

Godine 1954. upisala se na Univerzitet Braun i pohađala ga je dve godine, sve dok se nije (sa devetnaest godina) udala za mornaričkog oficira Donalda Laurija. Rodila je četvoro dece, dve ćerke i dva sina. Nakon nekoliko godina seljakanja u vojnoj službi, njen suprug je završio fakultet i postao pravnik, pa su se konačno skrasili u Portlandu, u državi Mejn.

Kad su joj deca malo odrasla, završila je englesku književnost na Univerzitetu Mejn. Tokom postdiplomskih studija pohađala je kurs fotografije i toliko zavolela tu aktivnost da joj je fotografija postala omiljeni hobi, a kasnije se njom bavila i profesionalno. Specijalizovala se za dečje portrete.

Neko vreme je radila kao novinar kad je jedan njen tekst zapazio urednik u izdavačkoj kući Hoton Miflin. Osetivši da se u njoj krije talentovani pisac, predložio joj je da napiše knjigu. Ona je pristala i napisala prvi roman, koji je objavljen 1977.

Iste godine razvela se od Donalda Laurija, s kojim više nije mogla da pronađe zajednički jezik.

Pisanje, kom se u potpunosti bila posvetila, pomoglo joj je da prebrodi teške životne trenutke, naročito smrt sina Greja, koji je poginuo 1995. kad se srušio njegov vojni avion.

Luis Lauri se i danas aktivno bavi pisanjem i često nastupa u javnosti, ali vodi i ispunjen život sa svojim dugogodišnjim partnerom Martinom Smolom.

Živi u Mejnu, u Masačusetsu, jaše, plete, bavi se vrtlarstvom i zabavlja četvoro unučadi.

Izdanja - Luis Lauri  Nazad na "Autori"

  •