Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Lauri, Luis

Luis Lauri je rođena 20 marta 1937. godine u Honoluluu, na Havajima. Roditelji su joj na rođenju dali ime Sena, po njenoj babi (Norvežanki), ali se baba usprotivila i telegrafom zahtevala da se detetu da američko ime. Luis je drugo od troje dece. Njena starija sestra Helen umrla je sa 28 godina, i to je događaj koji je veoma potresao Luis (njena prva knjiga, Leto za umiranje, opisuje to iskustvo). Sa mlađim bratom Džoom i danas je veoma bliska. 
Zahvaljujući činjenici da je njen otac bio vojni zubar, često su se selili – i u SAD, i širom sveta. Osnovno obrazovanje stekla je uglavnom u školama specijalizovanim za decu vojnih lica, a srednju školu završila je u Americi. 
Godine 1954. upisala se na Univerzitet Braun i pohađala ga dve godine, sve dok se nije (sa 19 godina) udala za mornaričkog oficira Donalda Laurija. Rodila je četvoro dece, dve ćerke i dva sina. Nakon nekoliko godina seljakanja u vojnoj službi, njen suprug je završio fakultet i postao pravnik, pa su se konačno skrasili u Portlandu, u državi Mejn. 
Kada su joj deca malo odrasla, završila je englesku književnost na Univerzitetu Mejn. Tokom postdiplomskih studija pohađala je kurs fotografije i toliko zavolela tu aktivnost da joj je fotografija postala omiljeni hobi, a kasnije se njome bavila i profesionalno. Specijalizovala se za dečje portrete. 
Neko vreme je radila kao novinar kada je jedan njen tekst zapazio urednik u izdavačkoj kućiHoton Miflin. Osetivši da se u njoj krije talentovani pisac, predložio joj je da napiše knjigu. Ona je na to pristala, i napisala svoj prvi roman, koji je objavljen 1977. Iste godine razvela se od Donalda Laurija, sa kojim više nije mogla da pronađe zajednički jezik. 
Pisanje, kojem se u potpunosti bila posvetila, pomoglo joj je da prebrodi teške životne trenutke, naročito smrt sina Greja, koji je poginuo 1995. kada se njegov vojni avion srušio. 
Luis Lauri se i danas aktivno bavi pisanjem i često nastupa u javnosti, ali vodi i ispunjen život sa svojim dugogodišnjim partnerom Martinom Smolom. Živi u Mejnu, u Masačusetsu, jaše, plete, bavi se vrtlarstvom i zabavlja svoje četvoro unučadi. Sebe smatra hrišćankom, iako „nije baš da ima omiljeni psalm“.

Leteći START

Učestvuj i obezbedi sjajne
naslove sa 33% popusta!

LETEĆI START ĆE POČETI

  • dana

  • sati

  • min

  • sek

TOP 10 NASLOVA
Carobna knjiga

 

© 2020. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.rs

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: knjizarecarobnaknjiga@gmail.com

Na početak