Autori / Majkl Polan

Majkl Polan


Majkl Polan rođen je 6. februara 1955. godine na Long Ajlendu, Njujork.

Američki je pisac, novinar, aktivista i profesor novinarstva. U jednom prikazu njegove knjige 2006. godine Njujork tajms ga je prozvao „liberalnim intelektualcem hrane”.

Diplomirao je engleski jezik na Univerzitetu Kolumbija.

Majkl Polan je autor četiri knjige, među kojima su Dilema svaštojeda i Botanika želje, obe bestseleri Njujork tajmsa. Polan je i dugogodišnji dopisnik Njujork tajms magazina, te počasni profesor novinarstva na Berkliju.

Piše o hrani, zapravo o tome šta savremeni ljudi jedu. Veliki je protivnik tzv. zapadnog načina ishrane, tj. prehrambene industrije i nutricionizma, i zastupa tezu da svi treba da se vrate konzumiranju namirnica koje su naše bake koristile, dakle, prirodnoj i zdravoj ishrani. Isto tako smatra da je savremeni način života uništio socijalni i društveni značaj obroka u krugu porodice i prijatelja, a da se tom načinu jedenja treba vratiti jer on ima mnogo širu funkciju od samog konzumiranja hrane.

Oženjen je slikarkom Džudit Belcez, s kojom ima sina Ajzaka. Polanova rođena sestra je Trejsi Polan, supruga poznatog glumca Majkla Dž. Foksa.

Ukoliko želite da pročitate više o njegovom radu, posetite www.michaelpollan.com.

Izdanja - Majkl Polan  Nazad na "Autori"