Autori / Majkl Braun

Majkl Braun


Južnoafrikanac Majkl Braun, sa svojih četrdesetak godina, prema sopstvenim rečima, sve do 1987. godine živeo je blaženo nesvesnim životom muzičkog novinara i urednika u časopisu.

Ali oboleo je od izuzetno teške neurološke bolesti za koju savremena medicina nije imala leka. Braun je krenuo stazom samolečenja  i njegova odiseja trajala je devet godina. Istraživanja su ga vodila kroz najrazličitije alternativne metode – reiki terapija, rebirting, šamanizam... U jednom trenutku isprobao je i čaj gorke biljke pejotl, mnogima poznate po Karlosu Kastanedi i njegovom šamanskom učitelju Don Huanu.

Ishod svega što je preživeo i iskusio jeste evolutivno novi vid lečenja – proces prisutnosti. Njegovo učenje zasniva se na ideji da tegoba, nesreća i bol predstavljaju vrata kroz koja moramo proći ne bismo li dospeli u stanje radosti, koje iskušavamo tek onda kad naučimo da neprestano obitavamo u sadašnjem trenutku. Braun smatra da radost nije emocija, već odnos koji imamo sa svojim emocionalnim telom. To je odnos kad spoznajemo sva svoja osećanja i puštamo ih da slobodno deluju. Ako se nekom osećanju opiremo i zataškavamo ga – ne prepuštamo mu se i nemamo odnos s njim – ono se samo uvećava i predstavlja još veću smetnju.

Po Braunu, nema toga što nam može prikriti sopstvenu patnju, ne postoji mesto gde možemo da pobegnemo od nje, nema načina na koji je možemo odagnati. Suština je življenje u ovom trenutku, kad smo jedno sa svim onim što nas čini, a to i jeste jedini način da živimo u radosti.

Majkl Braun živi u Južnoj Africi, mada najčešće putuje po svetu, drži predavanja i propagira svoju filozofiju života.

Izdanja - Majkl Braun  Nazad na "Autori"

  •