Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Rikar, Matje

Matje Rikar (1946) – budistički monah, pisac, prevodilac i fotograf. Više od četrdeset godina živeo je, učio i radio u himalajskoj regiji. Sin francuskog filozofa Žan-Fransoa Revela i umetnice Jan le Tumlan, Matje Rikar je rođen u Francuskoj, gde je odrastao okružen ličnostima i idejama pariskog intelektualnog i umetničkog kruga. 
Godine 1967. putuje u Indiju kako bi se susreo s najvećim tibetanskim duhovnim učiteljima. 
Doktorirao je genetiku na čuvenom Pasterovom institutu pod mentorstvom nobelovca Fransoe Žakoba. Nakon odbranjenog doktorata 1972. godine, odlučuje da se koncentriše na budističke studije i praksu. Od tada je živeo u Indiji, Butanu i Nepalu, i učio uz neke od najvećih budističkih učitelja. 
Autor je nekoliko knjiga, među kojima i Le Moine et le Philosophe (Monah i filozof), koja predstavlja svojevrstan dijalog između njega i njegovog oca filozofa, L'Infini dans la paume de la main (Beskonačnost na dlanu ruke), dijalog sa astrofizičarem Trinx Xuan Thuanom, Plaidoyer pour le bonheur (U odbranu sreće) i Umetnost meditacije. Njegove knjige su prevedene na preko dvadeset jezika. Život u neposrednoj blizini tibetanskih budista i njihove kulture omogućio mu je da svojim fotoaparatom ovekoveči duhovne učitelje, pejzaže i ljude Himalaja. Njegovi radovi izlagani su u Njujorku, Parizu, Stokholmu, Hongkongu i drugim gradovima. Od 1989. godine Matje je dalaj-lamin prevodilac za francuski jezik. Član je odbora Mind and Lifeinstituta, organizacije koja se bavi saradnjom između naučnika i budističkih učitelja. Uključen je i u istraživanja efekta meditacije na mozak na različitim univerzitetima u Americi (Medison, Prinston i Berkli), Evropi (Cirih) i Hongkongu. 
Sav prihod od svojih knjiga i veliki deo svog vremena Matje ulaže u četrdesetak humanitarnih projekata (bolnice, škole, sirotišta, briga o starima, mostovi...) u himalajskim oblastima, kao i na očuvanje tibetanske kulturne baštine. 
Kada ne putuje, Matje živi u manastiru Sešen u Nepalu.

Carobna knjiga

 

© 2020. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.rs

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: knjizarecarobnaknjiga@gmail.com

Na početak