Autori / Matje Rikar

Matje Rikar


Matje Rikar, budistički monah, pisac, prevodilac i fotograf, rođen je 15. februara 1946. godine u Francuskoj.

Više od četrdeset godina živeo je, učio i radio u himalajskoj regiji. Sin francuskog filozofa Žan-Fransoa Revela i umetnice Jan le Tumlan, Matje Rikar je odrastao okružen ličnostima i idejama pariskog intelektualnog i umetničkog kruga.

Godine 1967. putuje u Indiju da bi se susreo s najvećim tibetanskim duhovnim učiteljima.

Doktorirao je genetiku na čuvenom Pasterovom institutu pod mentorstvom nobelovca Fransoe Žakoba. Nakon odbranjenog doktorata 1972. godine, odlučuje da se koncentriše na budističke studije i praksu. Od tada je živeo u Indiji, Butanu i Nepalu, i učio uz neke od najvećih budističkih učitelja.

Autor je nekoliko knjiga, među kojima i Le Moine et le Philosophe (Monah i filozof), koja predstavlja svojevrstan dijalog između njega i njegovog oca filozofa, LInfini dans la paume de la main (Beskonačnost na dlanu ruke), dijalog s astrofizičarem Trinh Xuan Thuanom, Plaidoyer pour le bonheur (U odbranu sreće) i Umetnost meditacije. Njegove knjige prevedene su na više od dvadeset jezika. Život u neposrednoj blizini tibetanskih budista i njihove kulture omogućio mu je da svojim foto-aparatom ovekoveči duhovne učitelje, pejzaže i ljude Himalaja. Njegovi radovi izlagani su u Njujorku, Parizu, Stokholmu, Hongkongu i drugim gradovima. Od 1989. godine Matje je dalaj-lamin prevodilac za francuski jezik. Član je odbora Mind and Lifeinstitute-a, organizacije koja se bavi saradnjom između naučnika i budističkih učitelja. Uključen je i u istraživanja efekta meditacije na mozak na različitim univerzitetima u Americi (Medison, Prinston i Berkli), Evropi (Cirih) i Hongkongu.

Sav prihod od knjiga i veliki deo vremena Matje ulaže u četrdesetak humanitarnih projekata (bolnice, škole, sirotišta, briga o starima, mostovi...) u himalajskim oblastima, kao i na očuvanje tibetanske kulturne baštine.

Kad ne putuje, Matje živi u manastiru Sešen u Nepalu.

Izdanja - Matje Rikar  Nazad na "Autori"