Autori / Petar Meseldžija

Petar Meseldžija


Petar Meseldžija, slikar, ilustrator i crtač stripova, rođen je 5. avgusta 1965. godine u Novom Sadu.

Karijeru je započeo 1981. stripom Krampi u Stripoteci, jednom od najpoznatijih strip-časopisa u zemlji. Usledio je niz kratkih stripova i rad na Tarzanu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek slikarstvo.

Godine 1991. Petar se preselio u Holandiju, gde je prestao da radi na stripu i posvetio se ilustraciji i slikarstvu. Početkom devedesetih slikao je postere i razglednice, a kasnije je radio ilustracije za knjige širom sveta. Ilustrovao je knjigu Kralj Artur i vitezovi okrugla stola za Grimm Pres s Tajvana; za Scholastic Inc. iz Sjedinjenih Država naslikao je jedanaest korica za knjige dečje fantastike. U Srbiji je sarađivao na knjigama Prognana bića – srpska mitologija i Srpske narodne bajke za decu XXI veka. Među njegove samostalne knjige, koje su objavljivane u Srbiji, Sjedinjenim Državama i Holandiji, ubrajaju se Legenda o Baš-Čeliku, zbirka skica i crteža, knjiga njegovih stripova o Tarzanu, monografija Umetnost Petra Meseldžije i Knjiga o džinovima.

Među mnogim Petrovim nagradama su Plaketa Zlatnog pera Beograda 1994, nagrada žirija na 59. svetskoj konvenciji naučne fantastike 2001. u SAD, Srebrne nagrade za 1997. i 2003, kao i Zlatna nagrada za 2009, koju dodeljuje godišnjak Spektrum – najbolja savremena fantastična umetnost.

Njegovi originalni radovi mogu se naći u privatnim zbirkama u Srbiji, SAD, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi, Hongkongu i Indoneziji.

Izdanja - Petar Meseldžija  Nazad na "Autori"