Autori / Grant Morison

Grant Morison


Grant Morison, strip-scenarista i dramaturg, rođen je 31. januara 1960. godine u Glazgovu, u Škotskoj.

Smatra se jednim od izvornih pet pisaca koji su započeli „invaziju Britanaca” na američku strip-scenu osamdesetih godina dvadesetog veka. Važi za jednog od najoriginalnijih, najinventivnijih i najpopularnijih strip-autora u poslednjih dvadeset godina. Poznat je po nelinearnom i nadrealnom stilu naracije, okultnim i supkulturnim temama. Slavu je isprva stekao radom na strip-romanu Betmen: Ludnica Arkam, koji predstavlja jednu od najpopularnijih i, po mišljenju mnogih, najboljih priča o tom superheroju.

Morison je poznat kao veliki revizionista, sposoban da osveži zastarele i redundantne likove i serijale. Njegov rad na poznatim serijalima velikih izdavača (Supermen: Među zvezdama, JLA, Doom Patrol, New X-Men i Fantastic Four) doprineo je kontinuiranoj popularnosti tih likova.

Pored rada s mejnstrim izdavačima na poznatim strip-brendovima, Morison je tvorac nekih od najrevolucionarnijih originalnih stripova: Mi 3, The Invisibles, The Filth i Kill Your Boyfriend.

Strip-romani i serijali koje je pisao prevedeni su na više od dvadeset jezika.

Tokom rada za DC komiks bio je, počev od 2003. godine, konsultant na osvežavanju mnogih velikih junaka te kuće, ali i nekih manje poznatih, kao i na uspostavljanju novih pravaca u kojima će se razvijati DC univerzum.

Tokom 2008. godine Morison je pisao scenarije za Konačni smak i Betmena, dva najprodavanija serijala DC komiksa te godine.

Napisao je i popularnu knjigu Supergods, u kojoj analizira žanr superheroja i njegov značaj za popularnu kulturu. Trenutno piše i producira seriju Happy!, koju po njegovom stripu snima kanal Syfy.

Živi u Škotskoj i Los Anđelesu.

Izdanja - Grant Morison  Nazad na "Autori"