Autori / Alan Mur

Alan Mur


Alan Mur, prevashodno poznat po svom scenarističkom radu u svetu stripa, rođen je 18. novembra 1953. godine u Northemptonu, u Velikoj Britaniji.

Krajem šezdesetih godina prošlog veka počeo je da objavljuje pesme i eseje u raznim fanzinima, a pokrenuo je i sopstveni fanzin po nazivu Embrio. Tokom sedamdesetih postao je karikaturista i njegovi radovi pojavljivali su se u časopisima Saunds i NME pod raznim pseudonimima.

Početkom osamdesetih objavljuje stripove za časopise 2000 AD i Vorior, kao i za Marvel UK. U tom periodu je prve značajnije uspehe postigao oživljavanjem starog serijala Čudotvorac (Miracleman), a počeo je i da radi na legendarnom mini-serijalu V kao Vendeta (V for Vendetta).

Angažovan je na serijalu Saga o Stvorenju iz Močvare (Saga of the Swamp Thing), koji je započeo 1983. i koji mu je doneo uvažavanje i kritike i čitalaca, a strip-romanom Nadzirači (Watchmen), remek-delom iz 1986. koje je redefinisalo strip kao medij, stekao je ugled kao jedan od najznačajnijih autora u istoriji stripa. Do kraja osamdesetih Mur je objavljivao svoje strip-romane, ali pisao je i priče o Betmenu i Supermenu. Krajem osamdesetih je započeo i slavni serijal Iz pakla (From Hell), a krajem devedesetih stvorio je popularne serijale – Ligu izuzetnih džentlmena (The League of Extraordinary Gentlemen) i Prometeju (Promethea).

Mur je i dalje aktivan kao scenarista, a među njegove značajnije radove spada i serijal Neonomicon-Providence. Pored velikog broja stripova, napisao je i dva romana.

U privatnom životu Mur je okultista i ceremonijalni mag i zastupa anarhistička gledišta.