Autori / Patris Pelren

Patris Pelren


Patris Pelren je francuski stripski autor rođen 2. novembra 1955. u Brestu. Najpoznatiji je po svom pomorskom avanturističkom stripu Jastreb, koji od 1994. godine objavljuje Dipui. Pelren je sin prefekta koji nikad nije dugo službovao na jednom mestu, tako da je živeo u čak dvadeset dva grada, u šta spadaju i tri godine provedene na Madagaskaru, pre nego što se nastanio u Lampol-Gimiljou u Bretanji, nedaleko od mora, koje mu nudi ambijent u koji smešta svoje likove. 

Kao samouk crtač, usavršio je zanat uz Pjera Žubera i započeo profesionalnu karijeru 1977. godine, isprva za Edisjon Est-Frans, da bi naposletku počeo da radi za Hašet, izdavača za kog je stvorio mnoge ilustracije. 

U svet stripa stupio je 1982. godine, nacrtavši epizodu piratskog serijala Riđobradi. Nekoliko godina kasnije nacrtaće još jednu epizodu. Godine 1985, sa Žan-Šarlom Krenom, stvorio je srednjovekovnu priču Les Aigles Capitées, serijal koji je napustio nakon tri albuma, a 1994. godine u časopisu Spiru objavljena je prva epizoda njegovog istorijskog serijala Jastreb, o Janu de Kermeru, francuskom piratu iz osamnaestog veka.

Pored toga što crta stripove, Pelren piše scenarija, svira baroknu flautu i bavi se arheologijom. 

Izdanja - Patris Pelren


   TOP 20

Riđobradi 7

Žan-Mišel Šarlije

  Nazad na "Autori"