Autori / Roberto Raviola - Magnus

Roberto Raviola - Magnus


Roberto Raviola (1939–1996) italijanski je stripski crtač i scenarista poznat pod pseudonimom Magnus, i jedno je od najznačajnijih imena italijanskog stripa. Završio je Akademiju likovnih umetnosti 1961. i, pored stripa, bavio se pozorištem. Prve radove je stvorio još za vreme studija, a 1964. se u Milanu povezuje s Lučanom Sekijem, poznatim pod pseudonimom Maks Bunker, što dovodi do jedne od najslavnijih i najplodnijih saradnji u svetu italijanskog stripa.

U njihovim ranim delima sve vrvi od mračnih antijunaka, nasilja i erotike (Kriminal, Satanik), a Magnus i Bunker su u to vreme (sedamdesetih godina prošlog veka) zbog eksplicitnih scena imali i nevolja sa cenzurom. U tom periodu nastaju i stripovi smešteni u naučnofantastični i akcioni okvir, kao i satirični strip Maksmagnus, čija se radnja odvija u srednjem veku i koji je čitaocima u Jugoslaviji bio dobro poznat. Magnus je u tom stripu sebe karikaturalno prikazao u liku ministra finansija, a to će kasnije postati lik Boba Roka u kultnom Magnusovom Alanu Fordu. Alan Ford, satirično, crnohumorno remek-delo koje zauzima posebno mesto u italijanskom stripu i uživa neprevaziđenu popularnost u državama bivše Jugoslavije, nastaje 1969, a Magnu je napustio mesto crtača nakon sedamdeset pet brojeva (1975). Tada se prekida i Magnusova saradnja s Bunkerom i on započinje samostalnu karijeru. Prebacivši se s groteske na surovi realizam, on tada, pored velikog broja drugih naslova, stvara Neznanca, strip koji, prema mnogim obožavateljima, predstavlja njegovo najveće delo I čiji je kompletan autor. Paralelno s Neznancem, Magnus crta i Družinu od vješala, kao i naslove I Briganti i Vendetta Macumba.

Početkom osamdesetih se pojavljuje i naučnofantastični strip Milady nel 3000, a zatim i Nekron, jedinstvena mešavina horora i pornografije koja je dobro prošla kod publike, ali ne i kod kritike. Magnus se 1991. godine preselio u Kastel del Rio i poslednje godine života proveo je crtajući specijalno izdanje Teksa Vilera za Boneli editore, po scenariju Klaudija Nicija. Umro je 5. februara 1996, dok je radio na poslednjim stranicama tog stripa.

Izdanja - Roberto Raviola - Magnus


Družina od vešala 1

Roberto Raviola - Magnus

Družina od vešala 2

Roberto Raviola - Magnus

Neznanac 1

Roberto Raviola - Magnus

Neznanac 2

Roberto Raviola - Magnus

  Nazad na "Autori"