Autori / Džon Romita stariji

Džon Romita stariji


Džon Romita stariji, rođen 24. januara 1930. godine u Bruklinu, jedan je od najpoznatijih američkih strip-crtača.

Radio je honorarno za razne izdavače, dobrim delom i za Tajmli komiks (kasnije Atlas komiks), iz kojeg se razvio Marvel. Kao i za mnoge druge crtače, ključno je bilo njegovo upoznavanje sa scenaristom i urednikom Stenom Lijem. On mu je poverio sledeći zadatak – rad na Derdevilu, čija prodaja nije mogla da se meri s prodajom udarnih Marvelovih naslova, ali znatno je porasla po Romitinom pojavljivanju na sceni. Bio je to dobar uvod u Spajdermena, kog je Džon Romita preuzeo pošto je prethodni crtač, Stiv Ditko, napustio Marvel. Rad na Spajdermenu svakako predstavlja Romitin magnum opus.

U trenutku kad se latio posla na prijateljskom komšiji, Spajdermen je bio drugi na listama prodaje, ali ubrzo je preuzeo vođstvo i postao najuspešniji Marvelov serijal. Novine koje je uneo Romita (lik Meri Džejn Votson, aktuelne socijalne teme, akcenat na društvenom životu junaka...) samo su doprinele Spajdijevoj popularnosti. Romita je u nizu nacrtao više od četrdeset epizoda, a kasnije je crtao Spajdermena i za novine.

Godine 1973. Romita postaje i umetnički direktor Marvela, što mu daje mogućnost da doprinese razvoju i drugih likova, kao što su Vulverin, Panišer (Punisher), Tigra...

Sin Džona Romite, Džon Romita mlađi, takođe je poznat strip-crtač.

 

  •