Autori / Điđi Simeoni

Điđi Simeoni


Luiđi Simeoni, s umetničkim nadimkom Sime, rođen je 4. septembra 1967. godine u Breši.

Po završetku studija specijalizovao se za ilustracije, strip i scenaristiku u Studiju vizuelnih umetnosti Ektora Rubena Sose, gde je upoznao nekoliko budućih pripadnika „brešanske družine”, s kojima će od 1991. do 1995. raditi časopise Fullmoon Project i Hammer, izdanja kuća Center TV i Star Comics.

U međuvremenu, počev od 1990. godine, paralelno s početnim aktivnostima umetnika i ilustratora, ulazi u svet stripova s likovima koje je sam osmislio, Stricem Cevanicom (Zio Tibia) i Kativikom u naslovima Dr Jeckill e Mrs Hyde, Zompi i Il Lupo Managlia, koje je objavila kuća Acme / Macchia Nera.

Godine 1992. sarađuje s časopisom Futuro Zero, čiji je idejni tvorac i urednik Vinčenco Perone. U njemu će izaći parodije na poznate filmove (Isijavanje, Terminator, Gli Improbabili).

Godine 1993. sarađuje s Bonvijem i stvara strip o Makmarfiju (Mac Murphy), koji će objaviti Nik Karter. Iste godine radi i avanture Lazarusa Leda (Lazarus Ledd).

Menjajući stilove (od komičnog do grotesknog i realističnog) i uloge (scenarista, crtač), 1995. godine postaje deo ekipe koja je radila na stripu o Nejtanu Neveru (Nathan Never).

Godine 2002. piše i crta strip Maksi Gregori Hanter, koji zaključuje sagu o Svemirskom Rendžeru.

Od 2013. godine stalni je scenarista i kompletan autor Dilana Doga.

Izdanja - Điđi Simeoni


Kad vuk lovi

Điđi Simeoni

Oči i tama

Điđi Simeoni

  Nazad na "Autori"