Autori / Suzan Kuper

Suzan Kuper


Suzan Meri Kuper rođena je 23. maja 1935. godine u Engleskoj, u mestu Burnhamu, u okrugu Bakingamšir, gde je živela do dvadeset i prve godine. Tada su se njeni roditelji preselili u Aberdovi, u Velsu, u selo u kojem su živeli njeni baba i deda.

Po završetku srednje škole upisala se na Oksford, gde je diplomirala na Katedri za englesku književnost. Po završetku fakulteta, jedno vreme radila je kao reporter Sandej tajmsa u Londonu, gde joj je urednik bio čuveni Jan Fleming. U slobodno vreme pisala je knjige.

Tokom ovog perioda počela je da radi na serijalu Dolazak Tame i napisala prvu knjigu – naučnofantastični roman Mandragora.

Godine 1963. preselila se u Sjedinjene Američke Države i udala se za profesora Masačusetskog tehnološkog instituta. Počinje da se bavi isključivo pisanjem i usredsređuje se na serijal Dolazak Tame.

Ovaj serijal predstavlja istovremeno i najveći uspeh Suzan Kuper. Višestruko nagrađivane i izuzetno dobro primljene od strane publike, knjige serijala Dolazak Tame smatraju se izuzetnim doprinosom književnosti za decu. Njen opus obuhvata knjige za decu i odrasle, slikovnice, filmska scenarija i pozorišne drame.

U julu 1996. godine Suzan Kuper se udala za kanadsko-američkog glumca Hjuma Kronina, udovca pokojne Džesike Tendi, s kojim je svojevremeno pisala zajedničke projekte. S njim je bila u braku sve do njegove smrti, 2003. godine.

Suzan Kuper trenutno živi u Maršfildu, u Masačusetsu.