Autori / Roj Tomas

Roj Tomas


Tomas Roj, strip-scenarista i urednik, rođen je 22. novembra 1940. godine u Džeksonu, u Misuriju.

Kao i većina autora koji su karijeru započinjali u Americi krajem pedesetih i početkom šezdesetih, radio je i za Marvel i za DC komiks, dva najveća izdavača. Mladi profesor engleskog jezika bio je veliki ljubitelj stripova; radio je kao urednik stripskog fanzina i slao je „fanovska” pisma koja su se pojavljivala u časopisima. A onda je 1965. počeo da radi za DC komiks (kao urednik Supermenovih izdanja). Taj posao nije dugo potrajao i Tomas se ubrzo našao u rivalskom timu, zahvaljujući, naravno, Marvelovoj legendi Stenu Liju.

Ozbiljniji rad na serijalima za Roja Tomasa počinje u drugoj polovini šezdesetih, kad piše obnovljene X-mene (koji su u to vreme bili maltene pred gašenjem i za koje je 1969. godine dobio nagradu za najboljeg scenaristu) i Osvetnike.

Za to vreme sporadično radi i na drugim stripovima, među kojima su Štit i Doktor Strejndž, a veoma je značajno to što 1970. dovodi jednog književnog junaka u strip – Konana Varvarina – započevši time trend mača i magije u tom mediju.

Do 1974. godine, kad je napustio poziciju urednika u Marvelu (na kojoj je nasledio Stena Lija), napisao je veliki broj epizoda o tom epskom junaku.

Od 1981. opet radi za DC komiks, gde narednih godina piše za razne junake, ali s vremenom nastavlja i saradnju s Marvelom.

S kolegom Gerijem Konvejom sarađivao je na dva filmska scenarija: za animirani film Vatra i led (1983) i za Konana Uništitelja (1984).

Za svoj rad osvojio je mnoge nagrade.